Ko je kriv za nesreću na stadionu?

Ni dve nedelje od incidenta na stadionu u Jagodini, kad je u vežbi MUP-a povređeno dvadeset troje dece, još se ne zna ko bi trebalo da odgovara za ovu nesreću.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 02.11.2011.

18:43

Default images

Nadležne institucije, po pravilu, odbacuju odgovornost.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je da je istraga o tom incidentu u toku i da treba utvrditi da li je reč o propustu ili "objektivnom postojanju više sile koju nije bilo moguće predvideti". On kaže da je tužilaštvo preuzelo slučaj i da su uzete izjave od onih koji su bili odgovorni.

"Tu treba utvrditi da li je reč o propustu ili nekom objektivnom postojanju više sile koju nije bio moguće predvideti. Znaju se procedure u postupanju i to je lako utvrditi", rekao je ministar policije.

Jedna krivična prijava i mnogo pitanja bez odgovora. Toliko se za sada zna o uzrocima nesreće na Gradskom stadionu u Jagodini. Krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Dragana Markovića Palme podnela je anonimna grupa građana, potpisana kao roditelji povređene dece, a u Osnovnom javnom tužilaštvu u Jagodini kažu da je u toku pretkrivični postupak.

Kancelarija zaštitnika građana, međutim, odgovore traži ne samo od gradskih vlasti i MUP-a, već i od Ministarstva prosvete i od Direktorata civilnog vazduhoplovstva.

"Mi smo tu išli prilično detaljno postavljajući pitanja, da dobijemo celinu te slike, ko je, u stvari bio taj inicijator da se deca odvedu na stadion, da li su preduzete odgovarajuće bezbednosne mere i da li je, u stvari, cela ta vežba imala prethodnu dozvolu, odnosno poletanje tog helikoptera imalo dozvolu Direktorata za civilno vazduhoplovstvo", rekla je Tamara Lukšić Orlandić, zamenica zaštitnika građana.

U Direktoratu kažu da nisu nadležni za istragu, jer se radilo o letu posebne namene.

Međutim, ministar Milutin Mrkonjić, koji je ujedno i predsednik Upravnog odbora Direktorata, kaže suprotno. "Proveriću danas, pa ću vam javiti. Nema govora, moraju da se bave, Direktorat je dužan da se bavi tim poslovima i bavi se time", rekao je Mrkonjić.

O svemu što se dešavalo 17. oktobra na Gradskom stadionu u Jagodini moglo bi da raspravlja i na sednici Odbora za bezbednost, ukoliko se usvoji inicijativa koju je predsedniku odbora uputio SPO.

"Mi smo taj zahtev uputili zvaničnom predsedniku Odbora. Mislim da je obaveza da se tako jedno važno pitanje iznese pred resorni skupštinski odbor da bi se utvrdilo ko je odgovoran za to", navodi Aleksandar Čotrić, poslanik SPO i član Odbora za bezbednost.

Za to vreme, prosvetni inspektori još rade na zapisniku, a kako nam je rečeno, još čekaju pismene izjave direktora svih škola, kao i fotokopije izveštaja sa sednice Nastavničkog veća i Saveta roditelja.

Na vežbi antiterorističke jedinice MUP-a u Jagodini 17. oktobra povređena su 23 deteta osnovnoškolskog uzrasta i dve učiteljice kada je helikopter oduvao reklame na tribinu stadiona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: