Mladićev advokat traži tim lekara

Advokat Ratka Mladića, Miloš Šaljić, podneo zahtev za formiranje nezavisnog lekarskog tima koji treba da utvrdi pravo zdravstveno stanje tog haškog optuženika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.05.2011.

10:08

Default images

"Od suđenja ne verujem da će biti išta, jer ne verujem da će Mladić dočekati početak tog procesa", pred Haškim tribunalom za ratne zločine je rekao Šaljić novinarima ispred Specijalnog suda u Beogradu.

"Njegovo zdravstveno stanje je alarmantno, nužno je da ga pregledaju kardiolog, neurohirurg, ortoped, gastroenterolog", rekao je Mladićev
branilac.

On je ponovio da će u večernjim satima poštom poslati žalbu na zahtev za izručenje Ratka Mladića Haškom tribunalu, kako bi se odugovlačio postupak i njegov branjenik ne bi bio izručen.

Šaljić nije mogao da kaže kakav je bio Mladićev komentar na nerede do kojih je došlo na protestu zbog njegovog hapšenja, jer kako je objasnio, o tome s njim još niko nije razgovarao.

Mladića bi danas posle podne u pritvoru Specijalnog suda trebalo da posete unuci, dodao je advokat. Advokat Šaljić je rekao i da je istražnom sudiji Specijalnog suda podneo zahtev za overu punomoćja kako bi porodica Ratka Mladića mogla da podiže njegovu penziju, zamrznutu 2005. godine.

Prema ranijim najavama, penziju bi trebalo da podiže sin Darko Mladić.

Mladiću je penzija zamrznuta 2005. godine, a odluku o početku isplate donosi istražni sudija Odeljenja za ratne zločine.

Ko je advokat Šaljić?

Advokat Miloš Šaljiæ
Advokat Miloš Šaljić koji zastupa haškog optuženika Ratka Mladića i njegovu porodicu bivši je predsednik i sudija Vojnog suda, a u javnosti se njegovo ime pojavilo u dva navrata - u slučaju razmene četvorice zarobljenih Hrvata u vreme Vlade Milana Panića i u procesu protiv nedavno aboliranog generala JNA Vlade Trifunovića.

Bivši potpukovnik, rodom iz Peći, iz porodice poreklom iz Crne Gore, Mladića poznaje od 1968. kada su se upoznali tokom službe u JNA u Skoplju. Prijateljstvo su započeli kao kolege oženjene školskim drugaricama, i, prema njegovim rečima, neprekidno su se družili, sve do momenta kada je haški optuženik postao begunac od pravde.

Šaljić je 1992. godine kao predsednik sudskog veća izrekao oslobadjajuću presudu nedavno aboliranom Trifunoviću i pukovnicima JNA u penziji Berislavu Popovu i Sretenu Raduškom. On im je ukinuo pritvor i oslobodio ih optužbi za podrivanje vojne i odbrambene moći države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: