Premijer čestitao mladima

Premijer Srbije Mirko Cvetković čestitao je na uspesima mladima koji su ostvarili značajne rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2009.

17:46

Default images

On je, povodom Dečje nedelje, primio 20 mladih koji su ostvarili uspehe na takmičenjima i pri tom poručio da država ulaže u mlade, da ne želi da odlaze iz zemlja, već da ostanu u njoj i znanja upotrebe na način koji će koristiti i njima i Srbiji.

"To se ne može postići preko noći", kazao je premijer. On je istakao da se Srbija kreće u dobrom pravcu, od Nove godine građani će moći bez viza da putuju, što je posebno značajno za mlade, jer će moći da putuju i stiču nova iskustva.

"Uporedite ono što se dešava u drugim zemljama i Srbiji i sami odredite svoju budućnost", kazao je premijer.

"Veliki broj vas će otići, ja verujem da će i oni koji odu - kada tamo steknu neka iskustva - vratiti se i ta iskustva podeliti sa nama i da rade u korist i sebe i svoje zemlje", kazao je on.

Premijer je mlade primio u sali za sednice, upoznao ih sa radom vlade i otvorio diskusiju, odnosno odgovarao na pitanja učenika i studenata.

Mladi su bili zainteresovani za rad vlade i drugih državnih institucija, a izneli su i neke od problema s kojima se susreću.

Učenici muzičkih škola ukazali su na poteškoće koje imaju u organizaciji putovanja na međunarodna takmičenja i nemogućnost studiranja jer na muzičkim akademijama nema odseka, niti dovoljno mesta za harmonikaše.

Osim finansijskih poteškoća, muzičari su ukazali i na manjak medijske pažnje, odnosno podrške javnosti za uspehe koje postižu mladi umetnici i naučnici.

Ljubivoje Ršumović, koji je predsednik Skupštine udruženja "Prijatelji dece Srbije", organizatora Dečje nedelje, izrazio je žaljenje što u vladi nije bilo predstavnika Ministarstva prosvete, ocenivši da nam je potrebna temeljna reforma školstva, jer se sve češće može čuti da deca "mrze školu".

Premijer Cvetković rekao je mladima da razume njihove probleme, kao i da će primedbe i sugestije preneti resornim ministarstvima.

Predsednik vlade poželeo je mladima još uspeha i istakao da je potrebno da se, osim radu, posvete i sebi, da odvoje vreme za druženje i za sve što što ih čini srećnim.

Prijemu je, pored predstavnika "Prijatelja dece", predsednice Ljubice Beljanski -istić, koordinatora opštinskih ogranaka udruženja, prisustvovala i državna sekretarka Ministarstva omladine i sporta Ivana Kovačević.

Kovečevićeva je učenicima i studentima kazala da u svako doba mogu da se obrate Fondu za mlade talente, Ministrastvu omladine i njoj lično, za sva pitanja i interesovanja u vezi sa radom fonda, kao i ministrastva, ali i drugih državnih institucija.

Dečja nedelja svečano je otvorena u ponedeljak, u Domu Narodne skupštine, kada su predstavnici đačkih parlamenata imali prilike da ministru rada Rasimu Ljajiću, direktorki UNICEF-a za Srbiju Juditi Rajhenberg i predstavnicima parlamenta postavljaju pitanja i iznose sugestije u vezi sa unapređenjem položaja dece i mladih u Srbiji.

U okviru Dečje nedelje, do subote, 10. oktobra, širom Srbije biće održan veliki broj tribina i kulturnih manifestacija, nagrađeni oni koju su doprineli poboljšanju položaja dece.

U ovogodišnjoj Dečjoj nedelji obeležava se i 20 godina Konvencije UN o pravima deteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: