Sud: Ukidanje presude zakonito

Sud u Novom Sadu saopštio je da je odluku o ukidanju presude vođi Nacionalnog stroja Goranu Davidoviću po tužbi Dinka Gruhonjića doneo u skladu sa zakonom.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 19.08.2009.

00:50

Default images

Novosadski okružni sud je ukinuo presudu i naložio novo suđenje posle žalbe Davidovića da deo sudske dokumentacije nije pisan ćiriličnim pismom, a i tužba je napisana latinicom.

U saopštenju Okružnog suda navodi se da je Opštinski sud u prvostepenom postupuku u kojem je presuđeno da Davidović Gruhonjiću isplati 500.000 dinara na ime povrede časti, ugleda i prava, prekršio prava tuženog jer je "protivno odredbama zakona odbio zahtev stranke da u postupku slobodno upotrebljava svoj jezik i pismo".

Okružni sud je naveo da je Zakonom o parničnom postupku propisano da se on vodi na srpskom jeziku ekavskog ili ijekavskog izgovora i da se u tom postupku koristi ćirilično pismo, a latinično pismo u skladu sa ustavom i zakonom.

Sud je naveo da je statutom grada Novog Sada predviđeno da je u gradu u službenoj upotrebi srpski jezik i ćirilično pismo.

"I na teritoriji onih opština u Srbiji u kojima je u službenoj upotrebi istovremeno i ćirilično i latinično pismo, stranke u parničnom postupku imaju pravo da se služe svojim jezikom i pismom", piše u saopštenju.

Gruhonjić je Davidovića tužio zbog navoda u Davidovićevoj knjizi "Slučaj Nacionalni stroj".

NVO: Velikodušnost prema fašistima

Beogradski centar za ljudska prava upozorava na sve češće znakove da su sudovi u Srbiji velikodušni prema ljudima koji se otvoreno predstavljaju kao fašisti.

Ova nevladina organizacija kao najnoviji primer ovakvog ponašanja sudova navodi presuda Okružnog suda u Novom Sadu, kojom se ukida presuda opštinskog suda Goranu Davidoviću zato što "deo sudske dokumentacije nije pisan ćiriličnim pismom, a i tužba je napisana latinicom".

“Ovo bi mogao biti opasan presedan, na osnovu koga mogle da budu ukinute mnoge sudske odluke i mogli bi da budu poremećeni mnogi postupci pred državnim organima", navodi se u saopštenju Centra.

“Međunarodno zaštićeno pravo svakog čoveka je da se sudu obraća na jeziku koji koristi i razume. Ako je Ustavom Srbije ćirilično pismo proglašeno za zvanično, to se odnosi samo na sud kao državni organ, a ne na stranke pred njim”, dodaje se u saopštenju.

“Sada se može očekivati da je ekstradicija Davidovića nemoguća, jer italijanski organi ne čitaju ćirilicu, kojom im se organi iz Srbije jedno mogu obraćati”, ocenio je Beogradski centar za ljudska prava.

NUNS: Zaprepašćujuće poništenje presude

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je da je zaprepašćeno odlukom Okružnog suda u Novom Sadu da, pozivajući se na izmišljeno ugrožavanje prava, poništi presudu Davidoviću.

Uvažavajući Davidovićevu žalbu da nije dobio sva dokumenta na ćiriličnom pismu, Okružni sud je realitivizovao tužbu i presudu i uveo praksu koja može dovesti do poništavanja svih presuda, navodi se u saopštenju.

Davidović je već osuđen za propagiranje fašističkih ideja, podseća NUNS i ističe da je on, uprkos pravosnažnoj presudi, napustio Srbiju bez problema, što sa poništenjem presude stvara okvir za popularizaciju i širenje ideja koje on zastupa.

Da se ubuduće presude ne bi donosile na taj način, trebalo bi obezbediti da oba pisma budu ravnopravno zastupljena u zvaničnoj i javnoj upotrebi, saopštio je NUNS.

Snežana Malović: Preispitati odluku

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović je izjavila da će inicirati preispitivanje odluke kojom je ukinuta presuda vođi "Nacionalnog stroja" Goranu Davidoviću.
Snežana Maloviæ (FoNet)
Malovićeva je navela da će zatražiti da nadzorni odbor Vrhovnog suda Srbije preispita odluku Okružnog suda u Novom Sadu kojom je Davidoviću ukinuta presuda i naloženo novo suđenje.

Novosadski Okružni sud ukinuo je presudu vođi "Nacionalnog stroja" Davidoviću, po tužbi novinara Bete Dinka Gruhonjića, sa obrazloženjem da je Davidoviću uskraćeno pravo da koristi svoj jezik i pismo, pošto nije poštovan njegov zahtev da mu se tokom suđenja dostavljaju svi sudski spisi pisani ćirilicom.

LSV: Pravni nonsens

Odluka Okružnog suda u Novom Sadu kojom je ukinuta presuda protiv Gorana Davidovića po tužbi novinara Dinka Gruhonjića je "nesumnjiv pravni nonsens", ocenila je Liga socijaldemokrata Vojvodine.

LSV je ocenio da je od odluke suda "gore to što je na rigorozan način primenjen Miloševićev Zakon o upotrebi jezika i pisma iz 1991. godine, koji je modifikovan 1993. i 1994. godine".

"Ovom odlukom povređena su i bar dva člana Zakona o pravima i slobodama nacionalnih manjina kao i Okvirna konvencija Saveta Evrope koja se u Srbiji neposredno primenjuje. Zabrinuti i začuđeni pitamo se da li je ogrešenje o zakon teže na latinici, pa se koristi povoljniji uslov za optuženog time što se traži da spisi budu na ćirilici", navodi se u saopštenju.

LSV je ocenila da nakon ovog primera građani Srbije "moraju da se zapitaju u kakvoj to zemlji žive kad se neonacisti i batinaši mogu sakrivati iza ćirilice".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: