Preispitivanje kupovine NIS-a?

Aleksandar Aleksejev oštro je reagovao na najave iz Vlade Srbije da će se preispitati finansijski deo dogovora sa Gaspromom.

Izvor: B92, FoNet

Četvrtak, 07.08.2008.

11:03

Default images

Aleksejev tvrdi da je takav potez pojedinih članova vlade neprihvatljiv, dok ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić kaže da se, bez prave procene vrednosti NIS-a, ne može pregovarati.

Ministar Dinkić, koji se i u prošloj vladi protivio tome da ruski “Gaspromnjeft” za 400 miliona evra kupi 51 odsto kapitala NIS-a, najavljuje da će, na osnovu procene konsultantske kompanije "Dilojt i Tuš", biti utvrđena realna vrednost domaće naftne kompanije, na osnovu koje će biti vođeni pregovori sa Rusima.

"Ja moram da kažem da je prethodna vlada bila u pregovorima oko 'NIS-a', a da nikad nije napravila procenu 'NIS-a'. Zna se samo kolika je knjigovodstvena vrednost kapitala. Knjigovodstvena vrednost je procenjena, za prošlu godinu, na milijardu i 200 miliona evra, ali tržišna vrednost nikada nije procenjena", kaže Dinkić.

Bivši ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Aleksejev upozorio je da su takvi zahtevi neprihvatiljivi i da će to dovesti u pitanje sve što je dogovoreno u "energetskom sporazumu" Rusije i Srbije.

Sličnu ocenu izneo je i bivši ministar Velimir Ilić, koji je učestvovao u pregovorima. On je naveo da bi, zbog podizanja cene, Srbija u snabdevanju energentima mogla da ima velike probleme.

"Rusi su obećali velika ulaganja, magistalni gasovod, olakšice u uvozu nafte i gasa i, kad se sve to izvaga, ona trenutna cena uopšte nije bitna u odnosu na ono što Srbija dugoročno dobija. Drugo, na pregovorima je bio Boris Tadić u Moskvi, kada je potpisano, i bio je za to sa obe ruke. Ja sam tada slušao razgovor Tadića, Putina i Medvedeva. Ne možemo biti neozbiljni, ako nešto dogovorimo i potpišemo, a onda kažemo 'puj pike ne važi', idemo mi ponovo da procenjujemo, vagamo, pa ćemo tek onda videti šta će biti", kaže Ilić. Urednica sajta "Enerdži obzerver" Sijka Pištolova kaže, međutim, da Dinkić inisistira samo na ekonomksim pravilima, što znači da želi da proda "NIS" tek kada se utvrdi njegova prava vrednost.

Ona napominje da nigde u svetu cenu ne diktira kupac, već ona strana koja nešto prodaje.

"Energetki sporazum je, običnom jezikom rečeno, 'ram bez slike'. Sliku treba zajedno da naprave, sa naše strane - gospodin Dinkić i sa ruske strane - njihov pregovarački tim. U 'energetskom sporazumu' nigde se ne pominje po kojoj ceni ćemo mi prodavati NIS", objašnjava Pištolova.

Ona navodi i da je ruska strana Srbiji trebalo da ponudi tri varijante sporazuma, u kojma će posebno biti uključena privatizacija "NIS-a", izgradnja skladišta "Banatski dvor" i izgradnja gasovoda.

Srbija bi, u tom slučaju, imala mogućnost izbora, i ne bi bila ničim uslovljena, navodi Pištolova.

Aleksejev: Preispitivanje neprihvatljivo

Direktor Četvrtog evropskog departmenta Ministarstva inostranih poslova Rusije Aleksandar Aleksejev kaže da nisu prihvatljivi pokušaji nekih članova Vlade Srbije da preispitaju "Gaspromovu" kupovinu "NIS-a".

Aleksejev je za list Vremja novosti upozorio da će takvi zahtevi iskomplikovati realizaciju čitavog kompleksa pitanja koja su u vezi sa potpisanim energetskim sporazumom Rusije i Srbije, "pa čak i više - navešće na oprez ostale investitore".
Aleksejev (FoNet, arhiva)
On je ocenio da u srpskoj političkoj eliti, ipak, postoji stabilno raspoloženje u korist ratifikacije tog sporazuma i dodao da smatra da će on u septembru biti ratifikovan.

Na pitanje da li će problem sa ratifikacijom iskomplikovati i ekonomsku saradnju dve države i ruske isporuke humanitarne pomoći, Aleksejev je odgovorio da je Moskva spremna da nastavi saradnju sa Srbijom u punom obimu, "ali, bezuslovno, potrebno je jasno izvršavati sve što je dogovoreno".

"U 2007. godini vrednost naše robne razmene iznela je tri milijarde dolara, a ove će taj rast biti veći za 25 odsto", precizirao je Aleksejev, donedavni ruski ambasador u Beogradu.

On je podsetio da rusko Ministarstvo za vanredne situacije obavlja uklanjanje mina od NATO bombardovanja 1999. godine, gde i do danas leži neeksplodirana municija, pored ostalog kasetne bombe, tako da je uklanjanje toga značajan humanitarni segment, a nastavlja se i pružanje pomoći Srbima na Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: