Strategija predata Vladi

Ministarstvo za omladinu i sport danas je Vladi Srbije predalo na usvajanje Nacionalnu strategiju za mlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2008.

17:09

Default images

Ministarka za omladinu i sport Snežana Samardžić-Marković istakla je na predstavljanju završne verzije Nacionalne strategije za mlade u beogradskom Sava centru da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema strateški dokument koji se bavi položajem mladih i da će se zbog toga njeno ministarstvo boriti da tehnička vlada, u skladu sa svojim ovlašćenjima, usvoji strategiju.

"Strategija neće biti mrtvo slovo na papiru. Odmah nakon usvajanja ćemo krenuti u izradu akcionog plana kojim će biti utvrđen redosled mera i akcija za konkretnu primenu dokumenta", navela je Samardžić-Marković.

Ona je dodala da će Ministarstvo za omladinu i sport zajedno sa Ministarstvom za ekonomiju i regionalni razvoj podstaći realizaciju povoljnih kredita koji će mladima olakšati da započnu sopsteveni posao.

Predstavnica Ministarstava za omaldinu i sport Mirjana Arsić ukazala je da 43,7 odsto od ukupnog broja nezaposlenih u Srbiji upravo čine mladi.

"Samo 20 odsto mladih ljudi u Srbiji ima sopstveni biznis, zbog toga želimo da poboljšamo trenutnu situaciji", navela je Arsićeva.

Kao neki od osnovnih ciljeva Nacionalne strategije za mlade na predstavljanju završne verzije dokumenta navedeni su podsticanje mladih na aktivno učešće u društvu, izgrađen sistem informisanja mladih, stimulacija zapošljavnja mladih i unapređenje njihove bezbednosti.

Ciljevi strategije takođe su i otvaranje kancelarija za mlade u svim opštinama Srbije i formiranje krovne organizacije mladih.

"Mladima u Srbiji moramo omogućiti kvalitetnije uslove za život. Oni treba da putuju i stiču nova znanja, ali sva iskustva treba da primenjuju u sopstvenoj zemlji", poručila je Samardžić-Marković.

U Srbiji živi oko milion i po mladih uzrasta od 15 do 30 godina i oni čine 20 odsto ukupnog stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: