Vlada RS: RS i Kosovo dva pitanja

Vlada Republike Srpske odbacila je da povezuje pitanje statusa RS u BiH sa statusom Kosova.

Izvor: FoNet, Beta

Sreda, 14.11.2007.

11:07

Default images

Vlada je kao pogrešnu i iskonstruisanu tvrdnju odbacila da Republika Srpska povezuje ove rasprave sa svojim statusom unutar BiH ili sa situacijom na Kosovu.

"Premijer Milorad Dodik je nebrojeno puta rekao da ne postoji veza između Republike Srpske i Kosova i da će Vlada Republike Srpske sprečiti svaku destabilizaciju, odnosno ugrožavanje političke i bezbednosne situacije u slučaju da Kosovo jednostrano proglasi nezavisnost", navodi se u saopštenju Vlade.

Vlada je saopštila da je rešena da učini sve što je razumno moguće, kako bi se pronašao izlaz iz političke krize u Bosni i Hercegovini.

U saopštenju se precizira da RS i njeni pravni stručnjaci nastavljaju da rade sa Kancelarijom visokog predstavnika u BIH (OHR) na postizanju dogovora o obavezujućoj pravnoj interpretaciji odluka visokog predstavnika, koja će sačuvati prava svih konstitutivnih naroda u državnim institucijama BiH.

Vlada RS još jednom odbacuje svaku tvrdnju da veza sa Kosovom postoji ili da je poželjna.

Lajčak: EU više stalo nego BiH

Miroslav Lajčak optužio bosanske političare da je "Evropskoj uniji više stalo do integracije BiH nego samoj Bosni". Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu rekao je da je to apsurd.

"Za tango je potrebno dvoje, a političari u Bosni nisu uspeli da odrade svoj deo posla", kazao je Lajčak slovačkom nedeljniku "Domino efekt", a prenosi slovačka agencija STA. Promene u Bosni su trenutno zamrzle, ocenio je Lajčak.

Visoki međunarodni predstavnik uveren je da status kvo bosanskim političarima odgovara jer neće izgubiti to što već imaju, a svaka promena značila bi rizik.

"Obnavljam jedinicu za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Jedna od njenih uloga biće da proveri veze političara s podzemljem", najavio je Lajčak.

Slovački diplomata je, povodom poslednjeg spora s zvaničnicima Republike Srpske, izrazio u današnjem intervjuu razumevanje za to što zbivanja u Bosni komentariše i zvanični Beograd.

"Beograd ima pravo da komentariše zbivanja u Bosni, ali prihvatam samo pravno korektne tvrdnje, ne bezobrazne optužbe, postavljene na kuli od karata, protiv kojih se ogradila i međunarodna zajednica", rekao je Lajčak.

Premijera Srbije Vojislava Koštunicu Lajčak je u razgovoru za slovački nedeljnik optužio da se ne ponaša kao pravnik, već kao "političar koga zanima njegov interes."

"Zapazite kako dosledno Koštunica ne pominje BiH, već neprestano govori o zaštiti Republike Srpske", rekao je Lajčak nedeljniku "Domino efekt".

Lajon: Neće biti novog rata u BiH

Analitičar Međunarodne krizne grupe Džejms Lajon kaže da situacija u BiH jeste ozbiljna, ali da "neće biti novog rata". Lajon je za sarajevski Dnevni avaz rekao da je međunarodna zajednica mnogo uložila u BiH i da neće dopustiti da taj napor propadne.

Prema njegovim rečima, "u sukobu premijera Republike Srpske Milorada Dodika i međunarodnog predstavnika Miroslava Lajčaka deblji kraj će izvući premijer RS".

Lajon je naveo da Lajčak ima podršku Zapada, a da Rusiji ne odgovara pogoršanje stanja u BiH, bez obzira na podršku koju Dodik iz Rusije ponekad ima.

On tvrdi da, dugoročno, u RS ima ljudi koji priželjkuju secesiju od BiH. "No, međunarodna zajednica će pojačati napore u BiH, pojačaće pritisak na one koji nisu za dogovor i kompromis. To ne znači da će se samo srpski političari naći na udaru, već i drugi", rekao je Lajon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: