Zaposlenost i ravnopravnost polova

Prema poslednjem popisu stanovništva, u Srbiji bez Kosova je nepismeno više od 230.000 ljudi, od kojih su većina žene.

Izvor: B92

Utorak, 08.08.2006.

18:20

Default images

Nepismenost u Srbiji prema poslednjem popisu jepre svega karakteristika žena. U Srbiji čak šest puta više žena nego muškaraca umesto potpisa piše "krstić" ili ostavlja otisak prsta, a čak trećina žena koja traži posao ima završenu samo osnovnu školu.

Veće razlike u nepismenosti ,po polu, primećuju se kod ljudi starijih od 40 godina, kao i kod stanovništva centralne Srbije, gde na svakog nepismenog muškarca dolazi šest nepismenih žena. Razlici doprinose istorijske okolnosti, ali i siromaštvo u Srbiji.

"Ako imate para da decu školujete, vi pošaljete u školu muško, a ne žensko dete. I to se reflektuje na kasniji život i to je pitanje države", kaže Lejla Ruždić, predsednica Odbora Skupštine Srbije za ravnopravnost polova. Ona smatra da bi samo zakonska rešenja mogla da dovedu do toga da jednog dana možemo da govorimo o jednakim mogućnostima oba pola.

Među ženama u Srbiji koje traže posao čak trećina ima završenu samo osnovnu školu. "Statistika kaže da je 54 odsto nekvalifikovanih radnica i ono što dalje možemo reći je da više od polovine slobodnih radnih mesta u Srbiji danas popune muškarci", kaže Ana Popović iz Nacionalne službe za zapošljavanje.

Evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuje da se sva raspoloživa radna mesta nikada ne popune, a među njima ima i onih za nekvalifikovane radnice, kaže Zoran Matović, direktor Sektora za programe zapošljavanja NSZ. "Postoji čitav niz poslova u uslugama u kući i oko kuće za koji postoje veliki zahtevi, ali ih ne možete naći na tržištu rada. To je posledica predrasuda da biti kućna pomoćnica nije tako dobro", kaže Matović.

Svi sagovornici se slažu da će polovi biti ravnopravniji u zapošljavanju kada se privredna situacija u zemlji promeni, odnosno kada umesto proizvodnih budu prednjačile uslužne delatnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: