Palma: Nikolić Dačiću nudio mandat

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma potvrdio je da je SNS Ivici Dačiću ponudio mandat da sastavi novu Vladu Srbije.

Info

Izvor: B92, Beta

Utorak, 26.06.2012.

13:45

Default images

Marković je u Jagodini prilikom susreta sa ambasadorkom SAD Meri Vorlik rekao da je lider SPS-a i koalicije SPS-PUPS-JS dobio mandat od predsednika Srbije da bude premijer Srbje i da ta koalicija razmišlja o toj ponudi.

"Mi iz koalicije SPS-PUPS-JS smo sinoć imali sastanak, ali se nismo o tome izjasnili jer smo već razgovarli sa DS. Ali, nisu važne funkcije Ivica Dačić, Jovan Krkobabić i ja donećemo odluku šta ćemo prihvatit", dodao je lider JS.
Foto: Beta, Arhiva
Marković je ocenio da će vlada biti formirana u narednih 10 do 15 dana. Predsednik JS je naveo da je koalicija SPS-PUPS-JS jedinstvena i da nijedna partija članica neće istupiti iz tog saveza.

Marković je istakao da "ruska vlada", koju bi činili SNS i koalicija oko SPS "može biti fomirana u Rusiji" i dodao da Meri Vorlik nije uticala na to koje bi stranke trebalo da čine vladu. Predsednik PUPS-a Jovan Krkobabić je rekao da nije upoznat sa tom ponudom i da danas nije bio pozvan na bilo kakve razgovore o formiranju vlade.

On kaže da razgovori o formiranju nove vlade još traju i da je za njega jedino važno kakav će biti položaj penzionera. Na pitanje da li postoji mogućnost da PUPS i SPS odu na različite strane odgovara:

"Nisam se ja ni sastao ni razišao sa Ivicom Dačićem, razumete me ja sam šef PUPS-a. Dakle predsednik Partije ujednjenih penzionera Srbije, skraćeno PUPS. Nema nikakvih ni animoziteta ni posebne platonske privlačnopsti ni ljubavni ni sa kim. Sa svim sam korektnan, ićiću tamo gde mogu najbolje da ostvarim svoj progama koji se tove populacije građana", rekao je Krkobabić za B92.

Rukovodstvo DS sastaje se tokom popodneva kako bi razgovarali o pregovorima o formiranju nove Vlade Srbije i poziciji koju će zauzeti njihov dosadašnji partner SPS.

Buran dan kada je reč o pregovorima o vladi začinio je Mlađan Dinkić čiji je URS isključio Maju Gojković i njenu Narodnu partiju zbog toga što su kako je navedeno neovlašećno razgovarali o podršci Borisu Tadiću.

Oglasio se i lider Nove Srbije Velimir Ilić, inače koalicioni partner SNS-a koji je izjavio da bi vlada SNS - SPS u kojoj bi Ivica Dačić bio novi premijer mogla biti formirana do ponedeljka.

Za sada se zvanično nisu oglašavali ni SPS i njen lider Ivica Dačić niti SNS i vršilac dužnosti predsednika te stranke Aleksandar Vučić. Spekliše se da je lično Tomislav Nikolić pregovarao i dogovorio Vladu sa Ivicom Dačićem. Predsedništvo je međutim saopštilo da Nikolić ne vodi nikakve tajne pregovore o formiranju vlade u ime naprednjaka.

Zamenik predsednika URS-a Veroljub Stevanović očekuje da će ime mandatara Vlade Srbije biti poznato do kraja ove sedmice, a da će vlada biti formirana u julu.

"Jesam u toku sa mnogim stvarima i očekujem da će biti saopšteno ime mandatara", rekao je danas Stevanović novinarima u Kragujevcu. On, medjutim, nije želeo da kaže više detalja, niti da otkrije ime potencijalnog mandatra.

Parlamentarni izbori u Srbiji održani su 6. maja - pre pedeset dana, a iako se tada činilo da će novu vladu formirati DS i SPS i koalicija oko socijalista uz trećeg pertnera, sada se sve više u medijima pominje da je sve izvesnija koalicija SNS - SPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

109 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

23 h

Podeli: