SPS bez definitivnog stava

Ivica Dačić najavio nastavak razgovora sa DSS-om i SRS-om, ali ne isključuje mogućnost promena u koalicionom dogovoru za Beograd.

Izvor: B92

Utorak, 03.06.2008.

08:43

Default images

Rukovodstvo socijalista odlučilo je da nastavi pregovore sa DSS-om i SRS-om o formiranju vlade, a na sednici Glavnog odbora nije razgovarano o mogućim koalicijama, već je izabrano 12 republičkih poslanika među kojima su članovi najužeg rukovodstva.

Više od devet sati su funkcioneri socijalista danas raspravljali o izborima, pregovorima sa narodnjacima i radikalima i određivanju imena poslanika u novom sazivu parlamenta.

Osim imena poslanika, predsednik SPS-a Ivica Dačić je obelodanio i da su socijalisti odlučili da nastave pregovore sa DSS-om i SRS-om o vladi Srbije.

"Meni je jako drago što vi mislite da je svaki sastanak SPS-a istorijski, drago mi je da toliko podižete našu istorijsku ulogu u svemu ovome, ali današnja sednica GO i predsedništva stranke bila je posvećena analizi naših izbornih rezultata, informaciji o razgovorima koje smo imali sa DSS-om i SRS-om i određivanju onog dela liste poslanika koja pripada Socijalistickoj partiji Srbije", izjavio je Dačić.

Lider socijalista Ivica Dačić je tim rečima počeo svoje obraćanje novinarima, od kojih su ga neki čekali punih devet časova, koliko su trajale konsultacije socijalista na raznim nivoima.

Iako se nekoliko dana spekulisalo o tome da će upravo sednica glavnog odbora stranke biti prelomna kada je u pitanju budući put SPS-a i formiranje vlade Srbije, do toga nije došlo.

Ipak, glavni posao, zbog koga su se okupili, urađen je - određena je lista od 12 poslanika za republički parlament, na kojoj se nalazi najuže rukovodstvo stranke: Ivica Dačić, Žarko Obradović, Milutin Mrkonjić i drugi.

"Ukoliko SPS uđe u Vladu Srbije, sigurno je da će ta lista biti promenjena, a ukoliko ne dođe do dogovora, onda će biti izbora, tako da je nebitno ko je u tih dvanaest", rekao je lider SPS-a.

Ivica Dačić je kazao i da će socijalisti nastaviti započete razgovore sa radikalima i narodnjacima, ali da se, pre bilo kakvog konačnog dogovora, mora utvrditi zajednički stav stranaka okupljenih oko SPS-a.

Bez jedinstvenog stava koalicije o stvaranju parlamentarne većine, ona neće ni biti formirana, naglasio je Dačić.

On kaže da se koalicije sa različitim strankama već formiraju na različitim nivoima vlasti, a ostavio je mogućnost drugačijeg scenarija za Beograd.

"Mislim da je, generalno, to pitanje koje treba da se dogovori, kada se napravi koalicioni sporazum o formiranju republičke vlade", rekao je Dačić.

Lider socijalista ponovio je da ta stranka mora da udovolji i svojim koalicionim partnerima: PUPS-u, koji insistira na principima socijalne pravde i Jedinstvenoj Srbiji koja ne odustaje od ratifikacije sporazuma sa EU.

Dačić navodi da će realnu mogućnost ostvarivanja tih zahteva utvrditi stručnjaci.

Taj posao još nije gotov, ali neće dugo trajati, zaključio je Dačić.

Marković: Nisam glavni čovek

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma najavio je da će se u četvrtak znati više o sudbini formiranja buduće vlade Srbije.

Međutim, on nije otkrio s kojom bi opcijom pre pravio vladu.

U izjavi Večernjim novostima, Marković je rekao da ga mediji pogrešno predstavljaju kao glavnog čoveka od koga praktično zavisi sudbina Srbije i ko će formirati novu vladu.
Dragan Markoviæ Palma (Beta, arhiv)
On tvrdi da od njega ništa ne zavisi i da je, kako kaže, "samo seljak iz malog sela Končarevo".

S druge strane, Blic prenosi nezvanična saznanja da će formalni pregovori Demokratske stranke i koalicije oko SPS-a početi u naredne dve nedelje.

Prema saznanjima lista, Predsedništvo SPS-a će na današnjoj sednici najverovatnije predstaviti Glavnom odboru dokle se stiglo u dosadašnjim pregovorima i izneti procenu sa kojim blokom bi se mogla formirati najstabilnija vlada.

"Miloševićevi saradnici za narodnjake i radikale"

Tridesetak bivših bliskih saradnika Slobodana Miloševića je, prema nezvaničnim saznanjima Glasa javnosti, uputilo "za sada interno pismo" Ivici Dačiću i glavnom odboru SPS-a, zahtevajući nastavak pregovora o vladi s narodnjacima i radikalima.

List piše da su među potpisnicima Mihajlo Marković, Borislav Mikelić, Živadin Jovanović, Radovan Pankov, Nedeljko Šipovac, Radoš Smiljković, Uroš Šuvaković, Branko Rakić, Vukašin Andrić i Danilo Ž. Marković.

Izvor Glasa tvrdi da u pismu, između ostalog, stoji da se oni najoštrije protive svakoj saradnji sa DS-om koja bi vodila ka formiranju vlade.

Jedino je, međutim, bivši premijer RSK Borislav Mikelić pristao da Glasu potvrdi postojanje tog pisma i razloge zbog kojih je ono upućeno vrhu SPS-a.

"Ulazak u koaliciju sa Tadićevim i Dinkićevim 'malim DOS-om' značio bi političko ubistvo SPS-a i njegovog rukovodstva... SPS se ne bi više mogla vratiti na nacionalni i državotvorni kurs po kojem je bila prepoznatljiva od svog osnivanja 1990", rekao je Mikelić.

Petrović: Vlada će biti proevropska

U Demokratskoj stranci ipak veruju da će nova vlada Srbije biti proevropska. Zamenik predsednika te stranke Dušan Petrović izrazio je uverenje da će biti formirana proevropska vlada, ali nije želeo da govori o datumu do kada bi Srbija mogla da dobije takvu vladu.

Petrović je rekao da veruje u formiranje proevropske vlade koja će u naredne četiri godine napraviti veliki broj koraka ka Evropskoj uniji, ali da ne želi da licitira ni datumima ni bilo kakvim rešenjima kada je reč o njenom formiranju.

"Verujem da će ono što je kao potpuno jasno iskazano voljom građana Srbije na prethodnim izborima, jedan vrlo jasan proevropski stav koji su ljudi koji imaju pravo glasa u Srbiji iskazali 11. maja, biti pretočen u jednu proevropsku vladu", kazao je Petrović novinarima u Skupštini Srbije.

Domonji: Prilika koju SPS nije zaslužio

Šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Pavel Domonji ocenio je danas kao "političku kratkovidost" izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića o tome da treba da dođe do "nacionalnog pomirenja" političkih snaga iz ove i prethodne decenije.

"Iako je jasno da je reč o pragmatičnoj izjavi čiji je cilj da se pridobije podrška Socijalističke partije Srbije za formiranje vlade, ta izjava je pre svega politički kratkovida", rekao je Domonji na promociji brošure "Ulični brejnstorming" Omladinske grupe Helsinškog odbora.

On je ocenio da je SPS na taj način "nezasluženo" dobio priliku da bude rehabilitovan za sve velike grehe iz nedavne prošlosti.

"SPS nije zaslužio tu priliku jer ništa nije učinio da se kritički odredi prema nasleđu Slobodana Miloševića. Nažalost, priliku su dobili zahvaljujući oportunizmu i kukavičluku takozvane proevropske Srbije", kazao je Domonji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: