Info

Sreda, 18.09.2013.

23:51

Šokenhof: Srbija još nije ispunila uslove, neće biti novih

Poznat po svom tvrdom stavu kada su u pitanju evropske integracije Srbije, visoki zvaničnik vladajuće nemačke Demohrišćanske stranke CDU Angele Merkel, i partijski vođa u odboru za spoljnu politiku u Bundestagu Andreas Šokenhof, poručuje u intervjuu za „Novosti“, neposredno pred opšte izbore u svojoj zemlji, da se još nisu ispunili svi uslovi da Srbija pređe na sledeći stepenik na svom evropskom putu!

Izvor: Goran Èvoroviæ, Novosti

Default images

Šokenhof, koji je bio vođa parlamentarnih delegacija u poseti Beogradu, kada nam je iz Berlina doneo i sedam famoznih uslova, i dalje čvrsto stoji na stanovištu da je potrebno još mnogo napora, da bi njegova država dala „zeleno svetlo“ za početak pristupnih pregovora.

Jeste li zadovoljni rezultatima tekućeg dijaloga između Beograda i Prištine?

- Sprovođenje sporazuma se odvija suviše sporo. Dragoceno vreme je izgubljeno rekonstrukcijom vlade u Beogradu i ostalim kašnjenjima, kao što je, na primer, predlog zakona o amnestiji na Kosovu. Imperativ je da obe strane učine korak više. Zato mi je potpuno nejasno zbog čega nova runda dijaloga još nije zakazana i što će sledeća eventualno biti održana tek posle lokalnih izbora 3. novembra. Ima još mnogo otvorenih pitanja, koje lideri obeju zemalja treba prethodno da reše.

Da li je ono što je Beograd do sada postigao u dijalogu sa Prištinom dovoljno da Berlin podrži nastavak evropskih integracija Srbije?

Očigledno je da vreme za to još nije došlo, jer se i dalje očekuje implementacija ključnih pitanja. Održavanje fer i slobodnih izbora 3. novembra je takođe deo toga. Beograd mora bolje da objasni narodu na severu Kosova koristi od procesa normalizacije. I Kosovo mora da uradi više da bi se uspostavilo poverenje. Iznad svega, obe strane moraju da daju jasne odgovore, što je pre moguće, kako će se socijalna davanja države garantovati u budućnosti. Uspostavljanje kosovske policije mora da bude u potpunosti završeno do decembra, a do sada samo polovina potrebnih policajaca stoji na raspolaganju značajnom policijskom komandantu Nenadu Đuriću.

Šta je još kočnica?

- Reorganizacija pravosuđa je još u začetku i dramatično kasni. Kontroverze oko strukture sudstva moraju odmah da budu razjašnjene. Smatram da je zahtev za prvostepeni sud na severu Kosova nespojiv s postignutim sporazumima i da je politički veoma problematičan. Veoma je loš znak to što Beograd još nije spreman za uzajamnu pravnu asistenciju s Euleksom. Nema razloga za to, iako se zakon o amnestiji još ne primenjuje. Osim toga, niko nije mogao da mi objasni zašto carinici i granični službenici s Kosova mogu neometano da dođu do svojih radnih mesta na prelazu Jarinje, dok na Brnjak i dalje treba da doleću helikopterima. Beograd tu mora da insistira na slobodi kretanja.

Ako lokalni izbori na Kosovu budu održani u dobrim uslovima i bez poteškoća, da li ćete podržati da pristupni pregovori sa Srbijom budu otvoreni krajem decembra ili početkom januara?

- Ne bih želeo da o tome spekulišem. Jer, nije reč samo o slobodnim i fer izborima. Gore pomenute tačke moraju da se ostvare. Mora da bude ustanovljen i konkretan pregovarački okvir, što takođe utvrđuje sva pravila za pitanja u procesu normalizacije između Srbije i Kosova. Velika Britanija i Nemačka su predstavile veoma dobar dokument u vezi s tim. Ostala su još samo tri kratka meseca, i imajući u vidu spor napredak u prva dva i po meseca, proces mora da se ubrza. Niko ne bi trebalo da spekuliše s tim da će se Bundestag saglasiti s otvaranjem pristupnih pregovora bez ispunjenja sporazuma o implementaciji.

Hoće li biti novih uslova za Srbiju s nemačke strane?

- Čekamo na pravovremenu primenu sporazuma o implementaciji. Neće biti novih uslova.

DA li će se nešto promeniti u nemačkoj politici prema Srbiji ukoliko eventualno dođe do promena na predstojećim izborima u Nemačkoj?

- Neće. Rezolucija u nemačkom Bundestagu od 27. juna je takođe obavezujuća i za buduće nemačke vlade. Inače, postoji veliko uzajamno razumevanje među svim političkim grupama u parlamentu u vezi s nemačkom politikom prema Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

1 d

Podeli: