Izvući pouke iz nemačkog iskustva

Info

Izvor: Ljubica Gojgiæ

Sreda, 06.10.2010.

18:54

Default images

B92: Kakve su šanse da 25. oktobra evropski ministri daju zeleno svetlo Komisiji da počne da razmatra kandidaturu Srbije za članstvo?

Volfram Mas: Kao što znate u Holandiji je izabran novi saziv parlamenta. Pitanje hapšenja preostalih begunaca optuženih za ratne zločine, za Holandiju je, kao što znate, veoma važno. Važno je svima nama. Novi parlament će morati da zauzme stav po tom pitanju. Zato mislim da je normalno što su iskoristili priliku da o situaciji na tom planu dobiju informacije iz prve ruke - od tužioca Bramerca i od evropskog komesara Štefana Filea. Optimista sam da će neka pojašnjenja koja oni mogu da daju biti doprinos otvaranju procesa koji bi doveo do toga da posle sledećeg sastanka šefova diplomatija Srbija krene napred.

B92: Da li Nemačka podržava početak razmatranja kandidature Srbije za članstvo u EU?

Volfram Mas: Naš šef diplomatije je bio više nego jasan kada je javno rekao da mi podržavamo ideju da pitanje kandidature treba da bude predato Komisiji na razmatranje.

B92: A kada će nemačka ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, što je takođe važan korak na putu evropskih integracija?

Volfram Mas: Morate da budete svesni kako teče ta procedura. Ratifikacija nekog sporazuma je proces koji zahteva prilično vremena u našem parlamentu. Dokument prvo prolazi kroz različite komitete, a potom i kroz oba doma parlamenta. Dakle, ništa se ne dešava mimo te procedure, naprotiv sve ide uobičajenim putem ali je prosto teško reći kada će biti ratifikacija. Iskreno mislim da to i nije pitanje od velike važnosti jer se sporazum obostrano primenjuje. Srbija primenjuje pravila na koje je obavezuje EU, dakle nema gubitka vremena. Stvari se kreću dobrim putem.

B92: Ovih dana obeležavate godišnjicu ujedinjenja dve Nemačke. Kada govorimo o tom događaju, ali i o podeljenosti Nemačke koja je prethodila ujedinjenju, zanima me šta mislite o ideji koja se provlači ovde da bi model dve Nemačke mogao da se primeni kao strategija na Kosovo i Srbiju?

Volfram Mas: Znate, ni u životu, a svakako u politici nemate dve situacije koje su potpuno identične. Postoje neki aspekti gde biste mogli, ako želite, izvući neke pouke iz iskustva koje smo imali u Nemačkoj. Pre svega onu da smo, tada, u Zapadnoj Nemačkoj verovali da je najvažniji zadatak naše vlade u Zapadnoj Nemačkoj da olakša život ljudima koji su živeli s one strane granice. To bi moglo da se primeni na situaciju između Srbije i Kosova. Obični ljudi suočavaju se sa problemima koji su posledica činjenice da određena pitanja nisu rešena. Na obe strane čuju se stavovi, a i naše je iskustva da ništa nije nerešivo. Mislim da, ako sednete da razgovarate, a imate dobru volju za sve možete naći rešenje. U ono vreme mi smo odlučili i dogovorili se sa Istočnom Nemačkom da ćemo kontroverzna pitanja ostaviti po strani. Na taj način smo stvorili preduslov da praktična pitanja ne budu vezana za nerazrešive političke probleme. To je otvorilo mogućnost za rešavanje problema. U tom smislu mislim da se neka sličnost može naći. S druge strane, ključna razlika je što su u dve nemačke živeli Nemci, a to nije slučaj sa Srbijom i Kosovom.

B92: A koliko dugo, po vašem mišljenju, Srbija i Kosovo mogu da odlažu rešavanje ključnog pitanja, a to je status?

Volfram Mas: Najiskrenije govoreći, mi smo u odnosima sa Istočnom Nemačkom pokazali da možemo pitanje statusa da držimo otvorenim do poslednjeg trenutka. Nikada nismo priznali Demokratsku Republiku Nemačku, a ipak smo uspevali da rešimo probleme. Čak smo sedeli na dve stolice u Ujedinjenim nacijama. Sve je to moguće bez dogovora o statusu. Naravno, lepo je kad možete sve da rešite ali ponekad, kada postoje dobri razlozi zašto je nemoguće doći do zajedničkog stava, onda je mudro dogovoriti se da se to pitanje u tom momentu ne rešava. Staviti ga po strani.

B92: Za par dana Vlada će predstaviti novi model za srpsku ekonomiju u kome će se biti ponovljena ključna reč - investicije. Nemačka je najveći investitor u Srbiji, da li postoje mogućnosti da se broj onih koji počinju posao u Srbiji poveća?

Volfram Mas: Ja sam uvek navodio kao jedan od prioriteta promociju Srbije u Nemačkoj, kao mesta za investicije. Takođe sam uvek bio iskren kada sam govorio da je najveći problem Srbije do sada bio imidž, koji se i dalje vezuje za prošlost. Optimista sam, verujem da ćemo korak po korak, stari imidž zameniti novim, pozitivnim. Ako pogledate danas imate pomake, možda ne na najvišem nivou ali na nižim nivoima svakako imate priliv nemačkih investicija. Čak i u vreme duboke ekonomske krize, u prethodne dve godine, imali ste konstantan priliv nemačkih investicija u Srbiju. Ja sam ohrabren takvim razvojem događaja.

B92: Hvala na razgovoru.

Volfram Mas: Hvala Vama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: