Konflikt će ostati "zamrznut"

Analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić smatra da odluka Međunarodnog suda neće razrešiti problem, već da će i dalje to biti "zamrznuti" konflikt.

Info

Izvor: Jelena Aleksiæ

Sreda, 21.07.2010.

00:00

Default images

B92: Do saopštavanja mišljenja Međunarodnog suda pravde ostalo je još manje od dva dana. Kakva su Vaša očekivanja od te odluke i koliko možemo očekivati da to mišljenje bude decidno?

Kesić: Ja nisam promenio svoje mišljenje oko toga. Mislim da će definitivno biti podela u mišljenju, a ta podela će se tumačiti na različite načine.

Naravno, svi će da tumače kako njihovoj strani odgovara i svi će da proglase pobedu nakon obelodanjivanja te odluke. Jednostavno, onda kreće mašinerija marketinga – a to jeste da se prikaže da je to uspeh Prištine što se tiče Albanaca, uspeh Beograda što se tiče Srba i uspeh Vašingtona što se tiče međunarodne zajednice.

Posle toga, ulazimo u drugu fazu. Tu prvo mora da se kaže da ne verujem da će tu nešto naglo da se promeni. Svi će da se već dobro utemeljenih stavova i tu nema previše prostora za pomak.

Ali, postoji jedan konsenzus kod svih, a to je da treba da krenu novi pregovori. Naravno, razlikuju se tumačenja kakva je vrsta tih pregovora, ali konsenzus postoji da treba da budu novi pregovori. Amerikanci, Japanci i deo Evropske unije odbacuju mogućnost da ti pregovori vezani za status, a Srbija i one zemlje koje podržavaju Srbiju odbacuju mogućnost da ti pregovori budu o bilo čemu drugom osim o statusu. Znači, postoje različita mišljenja o tim pregovorima, ali i ranije je bilo različitih mišljenja a onda je došlo do dogovora da se ignorišu te razlike i da jedna strana govori ono što bi oni hteli, a druga strana da govori da je dobila ono što je ona želela.

B92: Pomenuli ste marketing. Da li je boravak Hašima Tačija poslednjih dana u SAD neka vrsta marketinga ili lobiranja pred odluku Međunarodnog suda pravde?

Kesić: Ne verujem da je lobiranje, mislim da je marketing, u smislu da se pokazuje da je Amerika odlučna u svojoj politici podržavanja nezavisnosti Kosova, i da je odlučna u tome da neće menjati bilo šta u svom stavu oko nezavisnosti.

Znači da se Tačijevom posetom pokazuje da je to pitanje statusa rešeno i da tu nema šta sada da se menja, nevezano za to kakvo će mišljenje da bude. Jednostavno, Amerikanci se pozicioniraju da bi prikazali da to što će se desiti u četvrtak ništa ne znači.

B92: Da li to može da se tumači kao priprema strategije za ono što sledi nakon odluke Međunarodnog suda pravde?

Kesić: Mislim da ne, već da se radi više o “podizanju morala” u Prištini, da se pripremi teren da ne bude ništa neizvesno. Da Albanci generalno shvate da i ako deo odluke ne bude u njihovu korist, ili ako se može tumačiti protiv njihovih interesa, da to jednostavno neće menjati ništa i da su Amerikanci odlučni da podržavaju nezavisnost Kosova i Metohije; i da jednostavno, sa tom podrškom onda je irelevantno šta će Beograd i oni koji ne priznaju tu nezavisnost da rade.

Tako da je to poruka prvo albanskom narodu na Kosovu i Metohiji i to u smislu da se stabilizuje situacija. Jer, najveća pretnja, tako je i od samog početka rasprave o budućnosti statusa Kosova, bila je to da ako su Albanci nezadovoljni, ili ako su nervozni, onda mogu da izbiju novi sukobi i novo nasilje.

Zato je vrlo bitno da se Amerika potrudi da se pokaže da tu nema ništa što je nepoznato, da tu nema neizvesnosti i da je ovo samo novi momenat, koji u suštini ništa ne menja.

B92: Koliko se u takvim situacijama razlikuje, na primer, ponašanje Beograda ovih poslednjih dana pred odluku Suda, s obzirom da nismo čuli za neku bitnu posetu koja je sa ciljem pripreme strategije u vezi sa ovom odlukom Međunarodnog suda pravde?
Obrad Kesiæ (B92, arhiva)
Kesić: Beograd već duže vreme šalje kontradiktorne signale. S jedne strane govori da je Kosovo najvažnije pitanje i da se apsolutno neće menjati politika u vezi sa Kosovom. A do sada uvek je bilo signala da to nije baš tako.

Nacionalni interes i ono što je od najvećeg značaja za nacionalni interes definiše vrlo prosto, a to je da li je to neko pitanje gde je jedna država spremna da, ako treba, koristi nasilje da odbrani od nekog napada na taj interes. Beograd je to isključio od samog početka.

Kao što sam rekao, jedan od najvažnijih faktora u odnosu Prištine sa amerikom i sa Evropom jeste to što su oni u Americi i u Briselu procenili da su Albanci spremni da koriste nasilje da bi branili svoj nacionalni interes.

B92: Da li to znači da Beograd onda ne bi koristio nasilje i zato nema tih poteza.

Kesić: Naravno. Ne samo što se tumači to na taj način, nego je to od samog početka bio glavni argument zašto je moguće da se donese odluka gde je srpska strana nezadovoljna, a albanska strana zadovoljna. A zašto ne može da se dođe do situacije da su i Albanci, takođe, nezadovoljni, ako već govorimo o ideji o kojoj se priča u poslednje vreme – o nekoj vrsti podele.

To je možda i grubo i prosto, ali, nažalost jeste tako, i to je bilo od samog početka, što se tiče statusa Kosova i Metohije, da Amerikanci i jedan deo evropske zajednice procenjuje, i sada misle, što se tiče mira i stabilnosti na prostoru Balkana, da su nezadovoljni Albanci mnogo veća pretnja nego nezadovoljni Srbi.

B92: Prema Vašoj proceni, hoće li biti pobednika i gubitnika u ovoj priči, naravno u smislu te odluke koja se čeka, ili će sve biti status kvo, na neki način?

Kesić: Mislim da će ovaj spor jednostavno da se “zamrzne”. Očekivanja su različita i razlike koje razdvajaju pozicije između Amerike i Srbije i Prištine i Beograda prevelike su da bi se savladale preko ove odluke.

Kao što sam rekao, svi će da tumače odluku kao neku vrstu uspeha i na način koji odgovara njihovim argumentima. Vrlo brzo ćemo doći do faze gde su očekivanja mnogo bitna – Amerikanci očekuju da će Srbi da uđu u pregovore sa Albancima, i da će ti pregovori biti vezani za neka praktična tehnička pitanja.

Amerikancima manje smeta to ako Srbija govori da je pobednik i da to eventualno vodi ka novim pregovorima o statusu. Njima je bitno da, u suštini, ti pregovori sada krenu na osnovama nekih praktičnih pitanja i da se rešavaju ta pitanja, a na osnovu toga da se dođe do neke vrste normalizacije odnosa između Prištine i Beograda.

Tu postoji prostor da svi tvrde da su dobitnici i da krenu pregovori, a da budu potpuno različita tumačenja šta ti pregovori znače. Naravno, kratkoročno će značiti da nema nekih velikih turbulencija, pogotovo u odnosu Beograda i Vašingtona, ali eventualno moramo da dođemo do jednog ozbiljnog spora, jer ta pozicija gde se ne spominje pitanje statusa može opstati samo jedno vreme. Ili će da se očekuje da Beograd prihvati status nezavisnog Kosova – to ne znači priznanje, ali znači prihvatanje, ili će morati Srbija da zaoštri odnos sa Vašingtonom i sa jednim delom Evropske unije.

B92: Koliko će odluka Suda uticati na zemlje koje nisu priznale Kosovo, kao i na one koje su do sada priznale nezavisnost do sada? Da li će to imati bilo kakve implikacije na njihove stavove?

Kesić: Ne verujem. Mislim da i ako bude, to će da bude u kontekstu marketinga, jer već su Amerikanci pripremili novi talas priznanja, iako se u ovom momentu i ne zna kako će ta odluka da izgleda i koji su detalji odluke. Tako da naravno, oni će da kažu da je novi talas rezultat novog tumačenja da je nezavisnost legalna, a naravno i jedan veći deo zemalja neće priznati nezavisnost i tu je jedino pitanje, barem što se mene tiče, kako će oni da reše to da ovo ne postane presedan i kako će da reše to da, bilo kakva odluka da se donese, ne da novi momentum nekim separatističkim pokretima u drugim delovima sveta.

Jer, to je vrlo osetljivo. Ako Amerikanci i ta strana koja podržava legalitet proglašavanja nezavisnosti idu predaleko u tumačenje ove odluke kao uspeh, i ako pokušavaju to da proglase za neki novi pravni momenat, onda rizikuju da otvore potpuno novi niz takvih sličnih pokreta i pokušaja od strane raznih ugroženih naroda i onih koji imaju ambicije da imaju svoju sopstvenu državu.

B92: Hvala na razgovoru, gospodine Kesiću.

Kesić: Hvala i vama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: