CS:GO – Vodič o granatama: Flashbang

Veliki deo Counter-Strike serijala jeste pravilna i efikasna upotreba granata. Pametno korišćenje bombi može znatno izmeniti tok runde, pa i celog meča.

Izvor: Stefan Iliæ KlanRUR

Nedelja, 18.06.2017.

08:19

CS:GO – Vodič o granatama: Flashbang

Ranije verzije nisu imale iste bombe kao i najnoviji Global Offensive, a one koje su iste, ne koriste se na isti način. Iako silveri pokušavaju da nas ubede da bez granata može, nikako im ne polazi za rukom. Pored osnovnih saveta, u ovom serijalu bavićemo se i malo naprednijim stvarima. U prvom delu detaljno pokrivamo Flashbang granatu, kao i najbitnije trikove i savete o njoj.

CS:GO je predstavio novi tip bacanja bombi – “underhand throw”, tj. nabacivanje. On se dobija desnim klikom i to je najslabiji tip bacanja, dok na levom i dalje imamo klasično gađanje najvećom jačinom. Malo ljudi zna da kombinacijom dva klika dobijamo srednju jačinu. Vredno je pomena i može biti korisno u nekim situacijama. Klasično bacanje (levi klik) najčešće koristimo, i to za standarnu upotrebu, recimo kada treba smokati nešto ili za jednostavno bacanje HE bombe. Nije isključena ni fleš granata, prilikom upada na sajt. Desni klik se uglavnom koristi za pop-flešovanje, o čemu ćemo kasnije u tekstu. Flashbang – Fleška

Po ceni od 200 dolara, odmah iza beskorisnog Decoya, fleš bomba je najjeftinija u igri. Kao i u svakoj verziji kantera, možete nositi dva fleša. Osnovna uloga fleški je privremeno onesposobljavanje vida protivnika. Naravno, ukoliko loše rukujete njome, može da naškodi i vašim saigračima. Pošto možete nositi samo 4 bombe, morate proceniti od situacije kakav vam raspored odgovara. Animacija igrača sa rukom preko lica označava “slepog” igrača, tj. flešovanog.

CT strana: poželjno je imati dva fleša. Prvi možete iskoristiti odmah prilikom dolaska na sajt, ukoliko vam se čini da će biti brzi rush od strane terora. Drugi čuvati za kasniju odbranu ili ukoliko su terori na drugom sajtu, za retake.

T strana: ukoliko imate spremnu taktiku gde će vam trebati i molotov i smoke – uzeti samo jedan fleš uz HE bombu, ili samo dva fleša. Ako pak, želite malo dinamičniju igru gde ćete imati solo prodore, obavezno dva fleša. Uvek će vam trebati za self pop-flešovanje ili za fejkanje.

Pop-fleš: termin koji se koristi za način bacanja fleš granate koja, kada se baci, ne ostavlja protivniku vremena da reaguje i time ga zaslepljuje u istom trenutku kada je i vidi. Postoje dva tipa pop-flešovanja. Jedan je self pop-fleš, gde igrač sebi baca fleš. To može biti od zida, plafona, u vazduhu itd… U drugom slučaju igrač 1 čeka i traži fleš od igrača 2, koji ga sa određene daljine baca u prostoriju gde igrač 1 želi da upadne.

Veoma bitna stvar zbog koje će vam saigrači biti zahvalni – potrudite se da prilikom bacanja svakog fleša kažete svom timu gde bacate. Takođe, gledajte da taj “call” bude u trenutku kada izbacite fleš iz ruke, kako bi se oni mogli rukovoditi vašom informacijom i tajmingom leta bombe.

Mali savet koji može pomoći prilikom pop-flešovanja: dok je fleš u vazduhu, opalite par metkova u prazno, tako će protivnik koji se nalazi u prostoriju gde utrčavate održati pažnju i fleš će biti savršen. On će verovatno pomisliti da se spremate da zavirite, pa će biti fokusiran u pravcu nadolazećeg fleša. Na jutjubu možete naći brojne tutorijale i primere za pop-fleševe, na svim mapama.

Bacanje fejk fleševa: ako se nalazite u situaciji gde protivnik otprilike zna gde ste, ali ste na većoj razdaljini, često ih možete zavarati tako što ćete u nebo, dalje od sebe, baciti fleš ili smoke. Gledajte da taj fleš ima smisla, tj. da bude na delu mape gde vas i može očekivati da rotirate.

Primer – Dust2, protivnik se nalazi na A sajtu, a vi ste na kratkom. Ukoliko imate fleš, bacite preko kratkog da se čuje na dugom. Tako će igrač na A zauzeti poziciju gde vas očekuje da istrčite dugo, a vi mu u stilu Olofmeistera izletite na shortu Tec9-om. Naći ćete se u bezbroj situacija gde će vam nasumično bacanje fleševa ili smokova na drugoj strani mape pomoći da clutchujete rundu.

Još jedan mali savet: ako ste u bliskoj situaciji bez ikakvih bombi (1v1), i razmenjujete vatru s protivnikom, možete da bacite pištolj u vazduh, iza zida, kutije, kako bi protivnik pomislio da ste bacili fleš. On će se (možda) okrenuti i možete iskoristiti šansu da izletite i uhvatite ga nespremnog. Ovo se takođe naziva fejk flešovanjem.

Izvor: Klan RUR

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: