Uvesti dažbinu na izvoz pšenice

Ministarstvo trgovine i usluga uputiće ovog meseca predlog Vladi Srbije za uvođenje izvozne dažbine za pšenicu u iznosu od pet dinara po kilogramu.

Izvor: Tanjug

Subota, 08.01.2011.

17:46

Default images

Tako bi se obezbedila stabilnost u snabdevanju domaćeg tržišta hlebnim žitom i brašnom i "amortizovao" pritisak na rast cena, kaže ministar Slobodan Milosavljević.

On dodaje da je "od avgusta, zaključno sa novembrom 2010. godine, izvezeno ukupno 370.000 do 380.000 tona pšenice“.

„Time smo, i pored dovoljnog roda pšenice, praktično došli do maksimuma količine koju možemo da izvezemo iz Srbije, a da ne ugrozimo snabdevenost i stabilnost domaćeg tržišta", kazao je Milosavljević.

Što se tiče trenutne cene hlebnog žita, ona je dva i po puta viša nego prošle godine, rekao je Milosavljević, napominjući da je situacija slična i sa cenom kukuruza i ostalih primarnih poljoprivrednih proizvoda.

On je dodao su cene tih proizvoda u 2010. godini, takođ, vršile pritisak na poskupljenja i ugrožavanje kupovne moći i životnog standarda građana Srbije.

"Iz tih razloga, mi smo inicirali izvoznu dažbinu za pšenicu na nivou od pet dinara po kilogramu, sa ciljem da ta mera traje i u narednih nekoliko meseci u 2011. godini", ukazao je ministar trgovine.

On je objasnio da je ta mera predložena kako bi, kroz zadržavanje potrebnih količina do iduće žetve pšenice na tržištu Srbije i iznošenje veće količine naše pšenice na Produktnu berzu, delovali "smirujuće", u smislu stabilnosti snabdevanja tržišta brašnom i hlebom.

"Istovremeno bi amortizovali i pritiske na rast cena pšenice, a onda naravno i brašna i hleba na tržištu", zaključio je Milosavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: