Kad se odžačari plaše visine...

Novosađanka Vera Krgović (52) rešila je da iskoristi pogodnosti novog nameta gradske vlasti- odžačarine, i pozvala odžačare iz JKP Stan da joj očiste dimnjak.

Izvor: B92

Utorak, 03.12.2013.

10:34

Default images

Međutim, doživela je neprijatno iznenađenje, jer su odžačari odbili da se popnu na krov, uz obrazloženje da se ne bi osećali bezbedno na njemu.

"Imam kuću, imam dimnjak, nije mi problem da plaćam 60 dinara mesečno za odžačarinu, ali sam htela da dođu da provere u kakvom je stanju dimnjak, pa i da ga očiste. Prvo su rekli da će mi očistiti deo iza ložišta, koji se nalazi u dnevnoj sobi, što je potpuno besmisleno, jer je to moj posao. To ja redovno radim, jer je prostor pristupačan. Htela sam da mi očiste dimnjak", priča za "Novosti“ Krgovićeva.

Kako kaže, oni su joj objasnili da su dobili napismeno odluku rukovodioca da se ne penju na krov, ako nije obezbeđen.

"Pitala sam ih šta im treba, merdevine, lift? Šta da im obezbedim da bi se popeli, pomerili tri crepa i dobili prilaz dimnjaku, ali su oni i dalje odbijali da priđu, pozivajući se na papir koji im je omogućio da posao odbiju", tvrdi ogorčena sagovornica Novosti, koja je potom otišla u JP "Informatika“ i tražila da joj se stavka "odžačarina“ skine sa računa.

"Na šalteru mi je rečeno da mogu da mi uklone stavku, ali da će se dug i dalje gomilati, jer je gradska vlast odlučila da ova stavka bude obavezna za sve Novosađane".

Ova imaginarna usluga, koja se može primenjivati samo na kuće koje imaju dimnjake, a ne i na stambene zgrade koje su priključene na gradsku Toplanu, već mesecima je jedna od osporavajućih odluka gradske vlasti, i među Novosađanima, i među opozicijom. Revolt, razume se, izaziva to, što je odžačarina obavezna za sve, iako većina Novosađana nema odžak. Gradski odbor Demokratske stranke je još pre mesec dana pokrenuo peticiju za ukidanje ovog nameta, a Gradski odbor Srpske radikalne stranke je prošle nedelje podneo inicijativu Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti odluke o dimničarskim uslugama.

"Ova odluka protivna je dobrim poslovnim običajima i moralnim normama i u krajnjoj liniji je nepravedna, s obzirom na to da se njom svi građani Novog Sada obavezuju da plaćaju uslugu za kojom nemaju potrebu i koja im neće biti pružena", rečeno je u GO SRS.

Više od četiri petine potrošača na teritoriji grada nema potrebu za korišćenjem dimnjaka, ni za uslugom dimničara, te je potpuno iluzorno da se njima naplaćuje dimničarina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: