Makron "sipa" 60 mlrd. EUR u ekonomiju: Evo plana

Francuska će investirati 57 milijardi evra u modernizaciju sopstvene ekonomije, izjavio je francuski premijer Eduar Filip.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.09.2017.

13:42

Makron
Foto: Thinkstock

Ta sredstva će biti investirana u periodu od pet godina i veća su od sume od 50 milijardi evra koju je predsednik Emanuel Makron pominjao kada je izabran za predsednika u maju, prenosi agencija Frans pres.

Najavljena investicija će, prema rečima premijera, imati šireg efekta na novi reformski program vlade, kojim su predviđene izmene Zakona o radu s ciljem obaranja visoke stope nezaposlenosti od 9,5 odsto.

"Dvadeset milijardi evra će biti iskorišćeno za finansiranje tranzicije ka "zelenijoj" ekonomiji, od čega će devet milijardi evra otići na izgradnju energetski efikasnih zgrada, a sedam milijardi za razvoj obnovljivih izvora energije", kazao je Filip.

Vlada će, kako je dodao, potrošiti devet milijardi evra na digitalizaciju javnog sektora, na obuke i obrazovanje 15 milijardi evra, a 13 milijardi evra na šire inovacije.

Jedan deo sredstava će, kako je saopšteno, doći iz postojećih budžeta ministarstava, a jedan deo od Evropske investicione banke (EIB).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: