Kad je polovina loša - decenija je malo

Predviđa se da će ekonomski rast Kipra ubrzati sa ovogodišnjih 2,8 odsto na oko 3,0 procenta godišnje u naredne dve godine.

Svet

Izvor: B92

Petak, 26.05.2017.

12:47

Kad je polovina loša - decenija je malo
Foto: Thinkstock

Kristala Georgađi, guvernerka centralne banke te ostrvske zemlje u istočnom Mediteranu je u godišnjem izveštaju navela da se ovi pozitivni izgledi duguju rastu turizma, snažnoj tražnji potrošača, investicijama i izvozu, prenosi agencija AP.

Prema njenim rečima, procenjuje se da će nezaposlenost pasti za skoro dva procentna poena u 2017. godini, na 10,7 odsto, i dalje na 8,8 procenata u 2018.

Georgađi je ocenila da rizik po privredni rast predstavlja potencijalni uticaj britanskog izlaska iz Evropske unije, kao i sporije smanjenje ogromnog broja loših kredita u ukupnim kreditima na ostrvu, nego što je očekivano.

Ona smatra da bi uprkos relativno snažnim projekcijama privrednog rasta, rešavanje problema loših kredita u bankarskom sektoru moglo da potraje i čitavu deceniju.

Skoro polovina svih zajmova na Kipru je problematična, što je i dovelo do bankarske krize 2013. godine koja je naterala zemlju da zaključi trogodišnji, više milijardi dolara vredan sporazum o spasilačkom paketu pomoći sa partnerima iz evrozone i Međunarodnim monetarnim fondom.

Kriza je takođe prisilila na oduzimanje neosiguranih štednih depozita u najvećoj kiparskoj banci, kao i na zatvaranje drugog najvećeg zajmodavca u zemlji.

Georgađi je saopštila da se prognozira rast inflacije na Kipru sa 0,9 posto ove godine na 1,5 i 1,6 procenata u iduće dve godine, respektivno, prenosi američka novinska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: