Nešto se dešava u Nemačkoj - do posla sve teže

Optimizam nemačkih izvoznika je ojačao u februaru, tako da je indeks izvoznih očekivanja porastao na 14,6 poena sa januarskih 12,1.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2017.

13:28

Nešto se dešava u Nemačkoj - do posla sve teže
Foto: Thinkstock

Ovi podaci ukazuju na nedvosmislen uzlet izvoza u prvom kvartal, bez traga vidljivih znakova "Tramp" efekta na izvoznike do danas, navodi minhenski institut Ifo.

Nemačke kompanije koje izvoze u SAD čak su iznele nešto bolje prognoze. Rast su pre svega podstakle farmaceutska i industrija električnih proizvoda.

Sve veći broj proizvođača mašina takođe očekuje rast izvoza, dok većina kompanija koje proizvode robu široke potrošnje ocenjuje buduće izglede kao stabilne i pozitivne.

Nasuprot tome, kompanije iz sektora metalske i prerađivačke industrije, kao i proizvođači opreme za obradu podataka, izvestili su o padu izvoza.

Mada sa optimizmom gledaju na izvozne perspektive, nemačke firme su ovog meseca ispoljile nešto manje želje za povećanjem broja novih radnih mesta, mada je nivo zapošljavanja i dalje visok.

Ifov barometar zapošljavanja splasnuo je u februaru na 110,6 poena sa 110,7 bodova iz januara. Dok dinamika zapošljavanja u uslužnom sektoru gubi zamajac, u proizvodnom je ostala snažna, navodi se u saopštenju instituta Ifo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: