I taj dan je stigao: Radnicima ugrađuju čipove

Nju fjužn, belgijska kompanija koja se bavi digitalnim marketingom, predložila je radnicima da ugrade mikročip ispod kože umesto identifikacionih kartica.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2017.

11:50

I taj dan je stigao: Radnicima ugrađuju čipove
(Foto: Thinkstock.com)

Mikročip bi im tako omogućio da slobodno ulaze u prostorije zgrade i koriste kompjutere. Takođe, radnici će moći da biraju da li žele da ugrade čip između palca i kažiprsta ili ipak žele prsten s čipom, ukoliko nisu baš spemni za intervencije.

U čipu će biti lični podaci radnika kako bi ih sistem prepoznao.

Iako ima dosta polemike, mikročipovi su se pokazali kao korisni, ali postavlja se pitanje moralnosti i sigurnosti ličnih podataka, odnosno zloupotrebe od poslodavaca.

Takođe, ugrađivanje čipova hirurškim putem sigurno neće oduševiti radnike, posebno ne one koji često menjaju poslove ili kompanije.

Ova belgijska kompanija bila bi prva koja bi svojim radnicima ponudila da budu kiborzi. Mada, postoje slični primeri – u Češkoj se sličnom metodom mogu vršiti transakcije bitkoinom.

Priliku da isproba ovu metodu imao je novinar BBC-ja koji kaže da ugradnja čipa podseća na bol od injekcije, a posle ugradnje čipa veličine zrna pirinča, stavljen mu je flaster preko ruke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

10 h

Podeli: