Ustav iznad Strazbura - Rusija neće da plati

Ruski Ustavni sud saopštio je da presuda evropskog suda da Moskva treba da plati 1,9 milijardi evra nadoknade deoničarima Jukosa ne može biti sprovedena.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 19.01.2017.

13:12

Ustav iznad Strazbura - Rusija neće da plati
Foto: Gettyimages

Odluka je udarac za investitore u dugom, politički obojenom sporu oko te kompanije koja je nekad bila najveći ruski proizvođač nafte.

Deoničari Jukosa tvrde da je Moskva upotrebila poreska potraživanja kako bi preuzela kontrolu nad Jukosom 2003. godine i da ućutka šefa kompanije Mihaila Hodorkovskog, protivnika predsednika Vladimira Putina, a koji je počeo da koristi svoje bogatstvo da finansira opozicione stranke.

Hodorkovski je bio u zatvoru deset godina.

Rusija je 2015. usvojila zakon u kome se navodi da je Ustav zemlje iznad presuda Evropskog suda za ljudska prava. Ruski sud je saopštio da presuda Evropskog suda za ljudska prava krši ruski Ustav.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: