BP: Tačka na 2010. i Meksički zaliv

Britiš petroleum uknjižio je u drugom kvartalu novi neto gubitak, ali je bar stavila tačku na skandal povezan sa izlivanjem nafte u Meksičkom zalivu iz 2010.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2016.

11:55

BP: Tačka na 2010. i Meksički zaliv
Foto: Gettyimages

Neto gubitak BP-a posle oporezivanja, u tri meseca zaključno sa junom, iznosio je 1,4 milijarde dolara (1,3 milijarde evra), u odnosu na znatno veći gubitak od 5,8 milijardi dolara iz istog kvartala prošle godine, prenosi agencija Frans pres.

BP je, takođe, imao neto trošak posle oporezivanja od 2,8 milijardi dolara vezan za skandal sa izlivanjem nafte, a već je ranije ovog meseca objavio da je konačni ceh tog akcidenta dostigao iznos od 61,6 milijardi dolara.

Kapitalna potrošnja će, kako poručuju iz BP-a, ove godine biti smanjena za 17 milijardi dolara.

"Veoma smo srećni što smo konačno stavili tačku na materijalne obaveze povezane sa incidentom na naftnoj bušotini "Dipvoter horajzon". Uvek ćemo pamtiti ono što smo naučili iz ovog tragičnog događaja. BP je danas jača, fokusiranija i disciplinovanija kompanija", navodi se u saopštenju generalnog direktora, Boba Dadlija.

Na naftnoj bušotini "Dipvoter horajzon" je 20. aprila 2010. godine došlo do eksplozije, u kojoj je poginulo 11 ljudi, dok su se u more izlili milioni barela nafte. Od tada, BP plaća visoke kazne i kompenzacije.

Prošle godine, Dadli je opisao ovu katastrofu kao "gotovo smrtonosno iskustvo" po kompaniju, koje je protreslo BP do srži i prouzrokovalo kompletnu promenu u organizacionoj strukturi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: