Nemci snažno, ali pad zbog straha od bregzita

Poverenje investitora u Nemačkoj je u maju neočekivano palo, zbog neizvesnosti oko potencijalnog izlaska Britanije iz Evropske unije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2016.

12:07

Nemci snažno, ali pad zbog straha od bregzita
Foto: Thinkstock

Ova neizvesnost bacila je senku na ekonomske podatke, koji su inače bolji od očekivanih.

Indeks poverenja investitora, koji izračunava nemački ekonomski institut ZEW, pao je u maju za 4,8 poena, na 6,4 poena, prenosi agencija Frans pres.

Analitičari su, međutim, očekivali blago povećanje indeksa u maju, na oko 12 poena.

"Snažan rast nemačke ekonomije u prvom tromesečju 2016. godine je izgleda iznenadio stručnjake na finansijskim tržištima. Međutim, čini se da oni ne očekuju nastavak poboljšanja ekonomske situacije u istom tempu", izjavio je predsednik ZEW-a Akim Vambah.

Optimističnije prognoze, kako je istakao, trenutno koči neizvesnost u pogledu potencijalnog Bregzita.

Britanski građani će 23. juna izaći na referendum kako bi se izjasnili da li su za ostanak ili izlazak iz EU.

ZEW izračunava podatke na osnovu odgovora analitičara i investitora o njihovoj proceni trenutne ekonomske situacije u Nemačkoj, kao i njihovih očekivanja za predstojeće mesece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: