"Obamka" razdora: Rusi sladoledom naljutili SAD

Ruska fabrika sladoleda “Slavica” napravila je novi sladoled pod nazivom “obamka”, što je na društvenim mrežama izazvalo mnoštvo komentara.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.05.2016.

11:39

Foto: Youtube screenshot

Naziv sladoleda, koji se prodaje u ruskom region Tatarstan, na ruskom praktično znači “mali Obama”, što je zvanična Amerika doživela kao uvredu.

Iz ruske kompanije kažu da im se jednostavno dopalo ime i da nisu imali nikakve političke konotacije kada su novom proizvodu dali ime američkog predsednika i to u deminutivu.

Na omotu je animirani lik dečaka tamne puti koji se smeje, ima minđušu i jede sladoled s glazurom od čokolade.

Previše asocijacija ili ne, tek, ovaj potez ruskog sladoledžije izazvao je salvu komentara na društvenim mrežama, pa su se pojavili i kreativni predlozi za nastavak serije.

“Sledeća je ‘erdoganka” (krem-brule u beloj čokoladi) i ‘merkelka’ (beli krem u beloj čokoladi)”, napisao je jedan od korisnika ruskih društvenih mreža.

“Nama se samo dopalo ime. Tako je zabavno. Nije bilo političke konotacije. Sigurno nismo želeli nikoga da uvredimo”, kazala je Rusilija Mustafina, direktorka razvoja fabrike “Slavica”.

Ipak, izgleda da jesu.

“Razočarani smo medijski vođenim antiamerikanizmom, koji je tako evidentan poslednjih godina u Rusiji, posebno kada je diskriminatoran ili rasistički”, kazao je jedan neimenovani američki zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

19 h

Podeli: