Alibaba "iznad" Kine: Ovako nikada nije bilo

Prihodi Alibabe, kineske platforme za trgovinu preko interneta, skočili su u prva tri meseca ove godine za 39 odsto u odnosu na isti period 2015.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.05.2016.

16:48

Alibaba
Foto: Beta/AP

To je najbrža stopa rasta za poslednja četiri kvartala.

Prihodi Alibabe su u tri meseca, zaključno sa martom, dostigli 24,18 milijardi juana (3,75 milijardi dolara), navodi se u kvartalnim rezultatima kompanije.

To je, kako ocenjuje agencija Frans pres, signal da se kompanija Alibaba suprotstavila usporavanju kineske ekonomije i jačanju konkurencije na najvećem svetskom tržištu za onlajn trgovinu.

Podaci o kvartalnim prihodima su, takođe, iznad prognoziranog rasta analitičara od 33 odsto, izveštava njujorška agencija "Blumberg".

"Naši izvrsni rezultati iz prvog kvartala su odraz jedinstvene snage našeg ključnog onlajn trgovanja, uprkos izazovnim ekonomskim uslovima", izjavila je finansijska direktorka Alibabe, Megi Vu.

Alibaba je dominatan igrač u onlajn trgovini, a procenjuje se da njegova platforma Taobao drži više od 90 odsto onlajn tržišta za direktne kupoprodajne transakcije među klijentima, a manja platforma Tmall više od polovine tržišta za transakcije među preduzećima i klijentima.

U celoj finansijskoj godini, zaključno sa martom 2016. godine, neto prihodi Alibabe su uzleteli za čak 196 odsto, na 11,08 milijardi dolara.

Bruto robni volumen (GMV), kao merilo vrednosti onlajn prodaje, porastao je u prvom tromesečju za 24 odsto na godišnjem nivou, na 115 milijardi dolara, dok je u čitavoj prethodnoj fiskalnoj godini dostigao 485 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: