Fantastični Amazon beleži najveći profit ikad

Amazon je u prva tri meseca ostvario prihode od 29,1 milijardi dolara, više od očekivanih 27,99 milijardi.

Svet

Izvor: B92

Petak, 29.04.2016.

12:14

Fantastični Amazon beleži najveći profit ikad
(Foto: Beta/AP)

To je 28 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Prihodi od Amazon Web Services, odnosno biznisa sa cloud rešenjima za skladištenje podataka iznosili su 2,57 milijardi dolara, opet više od predviđanih 2,53 milijarde dolara, kao i rast od fantastičnih 64 odsto u odnosu na prošlu godinu. Upravo im je ovaj segment poslovanja najprofitabilniji.

Operativni prihodi od biznisa sa cloud iznosili su 604 miliona dolara dok je core biznis s online trgovinom u Sjedinjenim Američkim Državama ostvario 588 miliona dolara.

I čini se da će i dalje rasti. Izvršni direktor Amazona, Džef Bezos naveo je u svom pismu akcionarima 2015. godine kako očekuje kako će Amazon Web Sevices narasti na 10 milijardi dolara godišnje.

Amazon, koji je inače poznat po ulaganjima u rast pa makar to značilo i gubitak, realizovao je neto dobit 513 miliona dolara. Drugim rečima, ostvarili su najveći profit u istoriji kompanije.

Kompanija je nastavila sa jakim širenjem i ulaskom na nova tržišta, poput video striminga. Osim toga, šire i portfelj uređaja s Fire TV i pametnim zvučnikom Echo, a nedavno su lansirali i novi e-čitač Kindle Oasis, međutim precizne brojke do ovog segmenta poslovanja nisu poznate.

Cena akcije je nakon objave rezultata skočila za 12 odsto u trgovanju nakon sata, na najviši nivo od kraja godine. U jednom trenutku, otprilike petnaestak minuta nakon objave rezultata, njome se trgovalo za oko 676 dolara po dionici. S takvom cenom, tržišna vrednost kompanije narasla je na oko 319 milijardi dolara, što predstavlja skok od 35 milijardi dolara tržišne vrednosti u odnosu na dan ranije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: