"Evrozoni za rast treba samo jedno..."

Evrozona mora da ubrza proces strukturnih reformi i produbljivanja integracije, uključujući uspostavljanje ministarstva finansija kako bi osigurala održiv rast.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

15:26

Foto: Thinkstock

Evropska centralna banka (ECB) nije u poziciji da osigura održiv dugoročni rast za 19-članu evrozonu, upozorili su u komentaru "Evropa na raskrsnici" u nemačkom dnevnom listu “Zidojče cajtung” guverner francuske centralne banke Kristijan Nojer i njegov nemački kolega Jens Vajdman.

Tri godine zaredom ECB nije dosegao zacrtanu inflaciju od nešto ispod dva odsto, a malo je verovatno da će je dostići i narednih godina s obzirom na niske cene nafte, slabašan privredni rast, nizak nivo kreditiranja i tek umereni rast plata u evrozoni.

“Iako je monetarna politika učinila puno za privredu evrozone, ne može stvoriti održiv ekonomski rast”, upozoravaju u ovom članku.

Umesto toga evrozoni je potreban odlučan program strukturnih reformi, ambiciozna unija fokusirana na finansiranje i investicije i bolji okvir ekonomske politike, smatraju guverneri dve najveće ekonomije evrozone.

Zamisao o ministarstvu finansija prvi je puta iznesena u javnosti 2011. Godine, a kao cilj navedena je bolja koordinacija politike zemalja članica nakon što je ekonomska kriza primorala Evropsku uniju da izdvoji stotine milijardi evra u spasavanje banaka u Irskoj, Portugalu i Grčkoj.

“Postojeća asimetrija između suvereniteta država i solidarnosti na nivou zajednice predstavlja opasnost za stabilnost naše monetarne unije”, upozorila su dvojica guvernera.

“Dublja integracija čini se logičnom metodom obnove poverenja u evrozonu budući da bi podržavala razvoj zajedničkih strategija za državne finansije i reforme kako bi se podstakao rast”, dodali su.

Uz ministarstvo, dvojica guvernera sugerišu i formiranje nezavisnog fiskalnog veća i snažnijeg političkog tela koje bi moglo da donosi potrebne odluke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: