SAD u čudu, Kinezi ih zbacili sa trona

Broj milijardera u Kini prvi put je premašio broj milijardera u SAD, uprkos usporenom privrednom rastu u drugoj ekonomskoj sili u svetu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2015.

16:51

Default images
Foto: Thinkstock.com

Kina ima sada 596 milijardera, dok je prošle godine imala 242 bogataša manje. Ta zemlja je premašila SAD, koje imaju 537 milijardera, preneo je šangajski časopis Hurun riport.

"Uprkos usporenim privrednim aktivnostima, najveći bogataši u Kini su zabeležili svoju najbolju godinu u poslovanju", izjavio je direktor časopisa Rupert Hudživerf.

Magnat nekretnina i zabave Vang Đanlin skinuo se s prvog mesta Džeka Maa, osnivača kineskog giganta za onlajn prodaju Alibaba.

Vang je osnovao konglomerat Vanda i poseduje 34,4 milijarde dolara (oko 30 milijardi evra) zahvaljujući dobrim rezultatima na berzi.

Džek Ma, sada na drugom mestu, poseduje 22,7 milijardu dolara (19,8 milijardi evra).

Na trećem mestu je direktor grupe Vahaha, Žong Ćinghu, sa zaradom od 21 milijardi dolara (18,3 milijardi evra).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

4 h

Podeli: