Sindikat tvrdi: Spremaju 2.900 otkaza

Predstavnici sindikata avio-kompanije Er Frans-KLM tvrde da je do kraja 2017. planirano otpuštanje 2.900 zaposlenih, kao i povlačenje iz saobraćaja 14 aviona.

Svet

Izvor: B92

Subota, 03.10.2015.

11:25

Default images
Foto: Beta/AP

"Plan, nažalost, predviđa ukidanje značajnog broja radnih mesta. U ponedeljak ćemo o tome raspravljati s predstavnicima zaposlenih", izjavio je direktor francuske avio-kompanije Aleksandr de Žiniak u jutrašnjem interviju na radiju Erop 1.

"Založili smo se za to da damo privilegije za dobrovoljne odlaske, što i sprovodimo poslednjih nekoliko godina", dodao je on.

Avio-kompanija je u četvrtak upozorila da će u naredne dve godine smanjiti obim poslovanja kako bi osigurala poslovnu budućnost posle neuspelih pregovora s pilotima o planu restrukturiranja.

De Žiniak je u intervjuu za Erop 1 istakao da uprkos završetku razgovora s predstavnicima pilota "vrata nisu zatvorena" ako sindikati pokažu istinsku spremnost za pregovore.

Predstavnici sindikata su, međutim, danas obavestili agenciju AFP da su iz direkcije Er Fransa dobili informaciju da će između 2016. i 2017. biti ugroženo 2.900 radnih mesta, ne isključujući i prinudne otkaze.

"Planirano je da bude otpušteno 300 pilota, 700 stjuardesa i stjuarta, i 1.900 zemaljskog osoblja", saopštio je jedan od sindikata.

Uprava kompanije je, prema navodima sindikata, predvidela i povlačenje iz saobraćaja četrnaest aviona do 2017, kao i zatvaranje pet linija na dugim letovima.

"Kompanija planira da do leta 2016. povuče iz saobraćaja pet aviona, a potom tokom 2017. i dodatnih devet aviona, kao i da ukine pet linija na dugim letovima", tvrde predstavnici sindikata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

12 h

Podeli: