Monsanto otrovao ratare u Francuskoj

Francusko pravosuđe potvrdilo je presudu po kojoj američka grupa Monsanto snosi odgovornost za trovanje poljoprivrednika iz Šaranta, na jugozapadu zemlje.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 10.09.2015.

17:09

Default images
Foto: Beta/AP

To je prva presuda ove vrste u Francuskoj.

Proizvođač žitarica Pol Fransoa otrovan je u aprilu 2004. godine nakon udisanja isparenja lasa, Monsantovog herbicida koji je koristio u uzgoju kukuruza.

Hemijski gigant Monsanto osuđen je 2012. godine u prvoj instanci da "u potpunosti obešteti poljoprivrednika" koji je delimično hendikepiran i ima ozbiljne posledice, a Monsanto se žalio na ovu odluku.

Monsanto je na saslušanju u maju ove godine ponovio da njegov proizvod "nije opasan" i da "šteta koja se pominje ne postoji".

Francuski proizvođač Fransoa je ubeđen da je američka firma bila svesna rizika koji predstavlja herbicid laso pre nego što ga je zabranila u Francuskoj u novembru 2007. godine.

U Kanadi je ovaj herbicid procenjen kao opasan i povučen je 1985. godine, a od 1992. godine je zabranjen u Belgiji i Velikoj Britaniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: