SAD uvode nove sankcije Rusima

Vlasti SAD odlučile su da uvedu sankcije mnogim ruskim kompanijama zbog sumnje u njihove ativnosti koje su u suprotnosti sa američkim zakonom.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 02.09.2015.

18:23

Default images
Foto: Thinkstock.com

Američki zakon naime podrazumeva neširenje nuklearnog oružja u Iranu, Sverenoj Koreji i Siriji.

Prema dokumentu, koji bi trebalo da bude objavljen danas, a već je dostupan na sajtu Federalnog registra, kaznene mere će biti uvedene Konstruktorskom birou za proizvodnju mernih instrumenata u Tuli, novosibirskom proizvođaču uređaja za noćno osmatranje i elektronsko-optičkih konvertora - kompaniji Katod, korporaciji NPO-Mašinska prozvodnja, kompaniji Rosoboroneksport i avio-industriji MiG.

Zajedno sa ruskim firmama na novoj listi američkih sankcija su i kompanije iz Irana, Kine, Severne Koreje, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije, Sudana i Turske, preneo je Tas.

U saopštenju američkog Stejt departmenta, precizira se da će ubuduće ministarstvima i odeljenjima državne uprave u SAD biti zabranjeno da sklapaju bilo kakve kupoprodajne ugovore sa kompanijama sa spiska, ili da im pružaju bilo kakvu materijalnu podršku i pomoć.

Izuzetak može da odobri samo državni sekretar SAD.

Ranije zaključeni sporazumi za prodaju robe i usluga koje podležu zakonu o kontroli izvoza SAD biće raskinuti. Mere će ostati na snazi dve godine, ako rok ne bude promenip državni sekretar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

8 h

Podeli: