Stiglic: Verujem Varufakisu, Nemci prete

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju, Džozef Stiglic ocenio je da EU i Francuska trpe neku vrstu "zastrašivanja" od Nemačke.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 01.09.2015.

10:57

Default images
Foto: Gettyimages

Stiglic je pozvao levicu u Evropi i SAD da reaguje protiv porasta nejednakosti.

"Postoji neka vrsta zastrašivanja", ocenio je američki ekonomista u intervjuu Frans presu. Stiglic koji je, zajedno s ekonomistima Polom Krugmanom i Tomasom Piketijem, kritičar mera štednje, ne gleda blagonaklono na uticaj Nemačke na ekonomsku politiku koju vodi francuski predsednik Fransoa Oland.

Stiglic je rekao da veruje izjavama bivšeg grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa koji je jednom prilikom izjavio da beskompromisni stav Nemačke prema Grčkoj ima za cilj i zastrašivanje Francuske.

"Vlada levog centra u Francuskoj nije sposobna da parira Nemačkoj", prema svojim budžetskim smernicama ili prema grčkoj finansijskoj krizi.

Stiglic koji u Francuskoj upravo promoviše svoju knjigu "Veliki lom", ocenio je da je u Francuskoj najjači koncept jednakosti, ali se ta zemlja sada suočava s "ozbiljnim rizikom širenja nejednakosti" zbog budžetskih odluka.

Stiglic koji je osvojio Nobelovu nagradu 2001. godine za rad o nesavršenostima u razmeni informacija o tržištima, rekao je da će Francuska, uprkos stanju državnog budžeta, imati politiku štednje u javnoj potrošnji.

Ekonomista je ocenio "kao glupu ideju" smanjenje poreza na preduzeća koja stimulišu privredu, upoređujući je sa sličnom merom bivšeg američkog predsednika Ronalda Regana koja nije urodila plodom.

Smanjenje troškova i poreza ključne su mere Olandovog ekonomskog Pakta odgovornosti i solidarnosti, koji je predstavio početkom 2014. godine.

Stiglic je rekao da ne razume "zašto Evropa danas bira takav put" i dodao da izbori 2017. u Nemačkoj i Francuskoj neće verovatno doneti neke promene.

Ekonomista nije sakrio svoje razočarenje prema levici na vlasti poslednjih godina u Evropi i SAD.

"Poslednjih 20 godina, socijaldemokrate nisu dokazale da im treba verovati. Bilo da je to u pitanju Toni Bler u Velikoj Britaniji, Gerhard Šreder u Nemačkoj i sada Barak Obama u SAD. Svi oni podržavaju banke, deregulaciju i loše trgovinske ugovore", ocenio je Stiglic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: