Amerikanci tužili 10 vodećih auto-giganata

Američki potrošači tužili su deset najvećih svetskih proizvođača automobila zbog rizika od trovanja ugljen- monoksidom u više od 5 miliona vozila.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 27.08.2015.

19:20

Default images
(Foto: Thinkstock.com)

Reč je o vozilima koji imaju ugrađeno paljenje bez ključa, što je dovelo do 13 smrtnih slučajeva.

Prema tužbi podnetoj saveznom sudu u Los Anđelesu, ugljen-monoksid se emituje kada vozači ostave vozila upaljena nakon uzimanja elektronskih privezaka sa sobom, pogrešno verujući da će se motori isključiti.

Tužioci, njih 28, tvrde da to može dovesti do povreda ili imati "smrtonosne" posledice za ljude zbog udisanja gasa koji nema boje ni mirisa. Takođe tvrde da kvar tog sistema smanjuje vrednosti njihovih vozila pri prodaji.

Paljenje bez ključa omogućava vozaču da pokrene vozilo pritiskom na dugme za paljenje umesto ključem, nakon što vozilo detektuje prisutnost elektronskog priveska u blizini.

Tužba obuhvata proizvođače kao što su BMW, uključujući Mini, Mercedes Benz, Fiat Chrysler, Ford Motor, General Motors i Honda, uključujući Acura. Kao okrivljeni navode se takođe Hyundai, uključujući Kia, Nissan, Infiniti, Toyota, uključujući Lexus, kao Volkswagen, uključujući Bentley.

Ta tužba je najnoviji zahtev za odgovornošću automobilske industrije za nedostatke koji bi mogli učiniti vožnju nesigurnom, kao što su, primera radi, ranije bili Takata vazdušni jastuci i prekidači za paljenje na GM vozilima.

U tužbi se tvrdi da 10 proizvođača vozila odavno zna za rizike sistema paljenja bez ključa, koji su dostupni u SAD od 2003. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: