Ford iznad svih očekivanja

Drugi najveći američki proizvođač automobila, Ford, zabeležio je u drugom kvartalu značajno bolji rezultat od onog koji su predviđali analitičari.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2015.

08:51

Default images
Foto: Tanjug

Dobri rezultati su posledica dobre prodaje u Severnoj Americi, posebno modela "pik-ap F-150".

U posmatranom tromesečju kompanija Ford motor ostvarila je neto profit od 1,89 milijardi dolara (1,7 milijardi evra), što iznosi 47 centi po akciji, a to je 10 centi više od konsenzusa analitičara, preneo je Rojters.

U Severnoj Americi operativni profit u drugom kvartalu bio je na rekordnom nivou od 2,6 milijardi dolara, uz operativnu maržu od 11,1 odsto, dodaje se u saopštenju kompanije.

Na rast prihoda u tom regionu naročito su doprineli novi modeli vozila, kao što su "F-150" i terenska vozila "edž" (Edge) i "iksplorer" (explorer).

Ford je za Severnu Ameriku zadržao godišnju pognozu operativnog profita, očekujući izmedju 8,5 i 9,5 milijardi dolara.

U regionu Azija-Pacifik operativni profit skočio je 21 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine, na 192 miliona dolara, uprkos usporavanju kineskog tržista vozila, najvećeg u svetu.

U vezi sa slabljenjem tržišta automobila u Kini, iz Forda su prognozu prodaje u toj zemlji za celu tekuću godinu oborili sa prethodno predviđenih 24,5 do 26,5 miliona vozila na 23 do 24 miliona, očekujući da će do kraja decenije u Kini njihova godišnja prodaja ipak dostići 30 miliona jedinica.

Ukupni prihodi ove grupe u periodu april-juni iznosili su 37,3 milijarde dolara, što je takodje iznad očekivanja ekonomista, dok su u istom razdoblju godinu ranije, vredeli 35,4 milijarde dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: