Fed poverljiviji, čeka se sledeći korak

Zakonodavci američke centralne banke (Fed) trenutno imaju više poverenja u američku privredu, međutim očekuje se odlaganje podizanja kamatnih stopa.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2015.

19:09

Default images
Foto: Beta/AP

Podizanje kamatnih stopa, prema proceni analitičara, verovatno će biti ponovo odloženo po okončanju dvodnevnog zasedanja Feda u Vašingtonu.

Izgleda da članovi Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) nikada nisu bili bliži podizanju kamatnih stopa, prvi put od 2006. godine, tvrde analitičari, ali i dodaju da su za takav korak potrebni pozitivniji ekonomski podaci iz SAD, prenosi agencija Frans pres.

Predsednica Feda, Dženet Jelen, ponovila je dva puta ovog meseca da će, prema njenim očekivanjima, referentna kamatna stopa biti podignuta do kraja ove godine.

Kamatne stope Feda su od kraja 2008. godine blizu nultog nivoa radi pružanja podrške oporavku američke privrede u izlasku iz Velike recesije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: