"Valjda u koferu nose ozbiljan predlog"

Nemački ministar finansija Vofgang Šojble izjavio da se Berlin i dalje protivi otpisu dugova Grčkoj, ističući da je rezanje zabranjeno po evropskim pravilima.

Svet

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 07.07.2015.

14:00

Default images
Foto: Thinkstock.com

Dolazeći na sastanak ministara finansija evrozone u Briselu, Šojble je rekao da želi da čuje ideje grčke vlade i naglasio da je bez program pomoći "nemoguće pomoći Grčkoj u okvirima evrozone".

Nemačka neće razmatranje otpisa duga, dok grčka vlada želi da oslobađanje dužničkog terata bude među prioritetima u pregovorima. Smanjenje dužničkog tereta ne znači nužno rezanje duga, već može biti i produženje roka otplate.

Litvanski ministar finansija Rimantas Sadzius je rekao da izlazak Grčke iz evrozone "nije opcija" za njegovu zemlju.

Da su spremni da čuju nove predloge Grčke za izlazak iz situacije nastale nakon referendma istakli su ministri finansija Holandije i Francuske.

"Hoću da upoznam novog kolegu i da čujem njegove predloge", rekao je Jeren Dajselblum, holandski ministar i predsedavajući evrozone, ulazeći u zgradu Evropskog saveta u Briselu.

Na vanrednom ministarskom sastanku posvećenom grčkoj krizi danas će prvi put učestvovati novi grčki ministar finansija Euklid Cakalotos, koji je imenovan posle ostavke Janisa Varufakisa.

I francuski ministar finansija Pjer Moskovici rekao da želi da čuje Cakalotosove predloge.

“Ovde nije reč o pojedincima, nego o budućnosti i kredibilitetu evrozone”, kazao je on, a vrlo slične izjave čule su se i od njegovih kolega iz nekolicine drugih zemalja.

Holandski državni sekretar za finansije Erik Vibes smatra da predstavnici Grčke treba da iznesu ozbiljan paket mera na samitu ministara finansija evrozone ukoliko žele da novi pregovori budu uspešni.

"Nadam se da su poneli veoma ozbiljan predlog u svom koferu, jer samo o takvom predlogu vredi razgovarati. Ne mogu da zamislim da predlog bude manje ozbiljan od onog koji je već bio na stolu", rekao je Vibes.

Vibes će u ime Holandije prisustvovati sastanku evrogrupe, budući da je holandski ministar finansija Jerun Dajselblum ujedno i šef grupe.

Upitan da li će učešće novog grčkog ministra finansija pomoći ostvarivanju napretka u pregovorima, Dajselblum je rekao da se ne radi o pojedincima već o tome "na kojim političkim pozicijama stojimo".

"Pobeda opcije 'NE' na referendumu u Grčkoj znači odbacivanje starih predloga. Čekamo nove predloge kako bismo utvrdili njihovu kredibilnost. Ne možemo imati ishod koji će naštetiti našem kredibilitetu. Moramo postići verodostojno rešenje za budućnost Grčke i evrozone. Radićemo na tome i, nadam se, postići rešenje", rekao je Dajselblum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: