"Ne volimo trojku, ne vole šišanje"

Grčki ministar finansija Janis Varufakis pozvao je na pametnu restrukturu javnog duga i istakao da mu je jasno da bi otpis duga bio neprihvatljiv za kreditore.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

15:15

Default images
foto: Tanjug/AP

"Šišanje (duga) je ružna reč. Naučio sam to. Kao što mi ne želimo da čujemo reč 'trojka', naši kreditori ne žele da čuju reč 'šišanje'. Razumem to", rekao je Varufakis u intervjuu za nemački list Handelsblat, a prenela agencija Frans pres.

"Postoje inteligentnija rešenja, kao što su svopovi", dodao je ministar. Prema takvom planu, Grčka bi mogla da pretvori deo zajmova koje je primila iz Evropskog fonda za finansijsku stabilnost (EFSF) u obveznice, a kamatne stope na te obveznice i rate njihove otplate mogle bi biti vezane za stopu privrednog rasta Grčke, dodaje on.

Atina je prošlog meseca sa partnerima iz evrozone dogovorila produženje programa finansijske pomoći do kraja juna, kako bi obe strane imale vremena da osmisle novi sporazum. U zamenu za produženje programa, grčka vlada morala je da sastavi listu predloga reformi.

"Ne želim da Grčka gomila još dugova. Novi sporazum koji želimo da dogovorimo do kraja juna mora biti sporazum za rast, zasnovan na investicijama privatnog sektora. Ako uspemo da vratimo privredu na put rasta, uz pametnu restrukturu dugovanja, bez promene nominalnog duga, onda dužnički problem može da bude rešen", ocenio je ministar.

Grčki dug trenutno dostiže 315 milijardi evra, što odgovora nivou od 176 odsto bruto domaćeg prozivoda. Mnogi ističu da je takav nivo duga neodrživ i da nikada ne može da bude u potpunosti otplaćen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

10 h

Podeli: