Unajmite avion i posadu Aeroflota

Generalni direktor avio-kompanije Aeroflot, Vitalij Saveljev, predložio je da se u Rusiji legalizuje takozvani mokri lizing.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

10:39

Default images
Foto: Beta/AP

Mokri lizing je mogućnost iznajmljivanja aviona s posadom stranim avio-prevoznicima, za razliku od suvog lizinga - iznajmljivanja aviona bez posade.

Saveljev je, u intervjuu listu Komsomolskaja pravda, podsetio da su se posle 11. septembra 2001. godine američke avio-kompanije dogovorile i obustavile rad 25 do 30 odsto svojih flota. U tome je smisao, smatra on.

"Smanjili su broj aviona da ne bi leteli poluprazni, što je smanjilo troškove. I samo zahvaljujući tome preživele su i nijedna kompanija nije propala", ukazao je direktor.

Kada sam to predlagao u Rusiji, dodao je on, govorili su mi da to nije moguće, jer mi imamo antimonopolske zakone.

"Drugo što su uradili Amerikanci, kako bi spasili tu granu privrede, dozvolili su mokri lizing. To je iznajmljivanje aviona s posadom", objasnio je Saveljev.

"Naši piloti po zakonu mogu da rade u inostranstvu. Ali zašto ja ne bih mogao da iznajmim avion s posadom stranoj kompaniji. Treba da budemo fleksibilni i da imamo mogućnost da brzo reagujemo na promene na tržištu. Nemamo dovoljno pilota - naći ćemo ih u inostranstvu. Pad na tržištu - daćemo svoje avione s posadom strancima. Treba da imamo mogućnost da to uradimo brzo a ne da čekamo da predlozi zakona prođu određen broj krugova u Državnoj dumi", rekao je Saveljev Komsomolskoj pravdi.

Istovremeno, generalni direktor Aeroflota je predložio da se diskusija o sistemskim merama podrške grani vazduhoplovstva odloži do kraja marta.

"Razmere krize će moći da se procene tek po završetku zimske sezone, koja traje do poslednje nedelje u martu. Tada ćemo videti realne gubitke kompanije. I možda će biti moguće da se shvati koje sistemske mere treba preduzeti za celu granu, a ne za pojedinačne kompanije", ukazao je Saveljev.

Po njegovom mišljenju, bankrotstva u tržišnoj privrede su normalna. Saveljev je podsetio da je i Aeroflot, kada je on došao na mesto generalnog direktora, bio "na granici bankrotstva".

"Ali sada se govori da će vlada pomoći svima, sve će izvući. Objasnite onda, kakvog smisla ima raditi efikasno? Ispostavilo se da je bilo nužno ući u avanturu, naduvati flotu, uzimati kredite, uvoditi destinacije ka svim pravcima. I kakva je razlika? Država će sve spasiti, pokriti tvoje greške na račun stabilizacionog fonda", pita se direktor u Komsomolskoj pravdi.

"Ako imamo tržišnu privredu, onda se ne radi tako. Na tržištu nerentabilne kompanije idu u bankrot, a njihovo mesto zauzimaju one koje nisu izgubile kompas", rekao je Saveljev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: