Epl kupuje zlato, haos u najavi

Američki informatički gigant Epl spreman je da kupi trećinu godišnje proizvodnje svetskog zlata za luksuzne Epl satove, navodi se u izveštajima.

Svet

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

09:37

Default images
YouTube Printscreen

Sudeći prema prognozi Volstrit žurnala, Epl će za inicijalni prodor u maloprodaju pustiti između pet i šest miliona pametnih satova od 18-karatnog zlata, a to će imati veliki uticaj na tržište zlata, a samim tim i na svetsku ekonomiju.

Inače u svaki od ovih satova biće ugrađeno dve unce zlata (62,2 grama zlata).

Procenjuje se da će ovoj kompaniji trebati oko 746 tona zlata godišnje što je oko 30 odsto svetske godišnje proizvodnje.

Prema računici, Epl će za samo jedan model zlata potrošiti 30 milijardi dolara za godinu dana – a to će imati veliki uticaj na cenu zlata što može izazvati haos u svetskoj ekonomiji.

Autori prognoze ističu da se procena zasniva na predviđanjima koja nisu zvanični podaci. Međutim, ukoliko se prognoze Volstrita ispostave kao tačne, Epl će preuzeti skoro polovinu svetskog tržišta luksuznih satova.

Epl će, kako se očekuje, 9. marta u San Francisku, predstaviti svoj prvi pametni časovnik koji se može priključiti na razne sisteme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: