Pad tražnje u Nemačkoj - bez panike

Porudžbine nemačkim fabrikama opale su u novembru 2014. više nego što je očekivano zbog pada domaće tražnje i tražnje iz zemalja izvan zone evra.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.01.2015.

13:01

Default images

Savezna statistička služba Nemačke saopštila je da su u novembru porudžbine od industrije bile za 2,4 odsto manje nego u oktobru. Analitičari su očekivali pad od 0,8 odsto.

Statistika pokazuje da su porudžbine nemačkih proizvoda iz inostranstva opale za 0,7 odsto nakon što su narudžbe iz zone evra porasle za 2,7 odsto, a one iz zemalja izvan zone pale za 2,6 odsto. Domaća tražnja istovremeno je smanjena za 4,7 odsto.

Ipak, razloga za paniku nema, smatra ekonomista Unikredita Andreas Ris (Rees), koji navodi da su porudžbine u poslednja tri meseca bile za 0,9 odsto veće nego u prethodna tri meseca.

"Najvažnija poruka je da treba da budemo malo strpljiviji", rekao je Unikreditov ekonomista komentarišući nove pokazatelje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: