Cene nafte niske do kraja godine

Terminske cene nafte su se tokom današnjeg trgovanja u Aziji oporavile, nakon oštrog pada iz prethodnog dana.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.12.2014.

09:45

Default images

Analitičari predviđaju da se cene do kraja godine neće smiriti, niti značajnije porasti.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u januaru poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 73 centa na 54,84 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za februarsku isporuku na tržištu u Londonu poskupeo 32 centa na 59,59 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI je juče pojeftinio za 2,36 dolara na najniži nivo od maja 2009, dok je "brent" potonuo 1,91 dolar.

"Dok se pitanje niske globalne tražnje i obilne ponude ne reši, bićemo svedoci ovakvih turbulencija. Trenutno postoje dva 'kampa' na tržištu, oni koji veruju da cene mogu još da padnu i oni koji smatraju da cene treba da budu iznad 60 dolara, rekao je investicioni analitičar singapurske firme Filip fjučers Danijel Ang.

Cene nafte su od juna oslabile oko 50 odsto zbog obilnih globalnih zaliha, snažnog dolara i odbijanja Organizacije zemalja izvoznica nafte da smanji proizvodnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: