Da li Rusija ulazi u začarani krug?

Moguća odluka Banke Rusije o povećanju kamatne stope mogla bi da uvede privredu Rusije u "začarani krug".

Svet

Izvor: B92

Utorak, 28.10.2014.

08:39

Default images

To je upozorenje direktora globalnog finansijskog servisa UBS za investicije na tržištima u razvoju Horhe Mariskal, objavio je Vol strit džornal.

"Ako centralna banka bude prinuđena da poveća kamatne stope kako bi sprečila dalji pad rublje i povećanje odliva kapitala, to će samo još više usporiti ekonomiju i poskupeti kredite ruskim kompanijama", objašnjava Mariskal.

Prvi zamenik predsednika Banke Rusije je 22. oktobra rekao da će centralna banka biti prinuđena da ozbiljno razmotri pitanje daljeg povećanja ključne kamatne stope pri "takvom razvoju kakav je sada".

Referentna kamatna stopa 13. septembra prošle godine je bila 5,5 odsto. Ove godine ta stopa je povećana tri puta i sada ona iznosi osam odsto.

Banka Rusije u petak će odlučiti da li će dalje povećati referentnu kamatnu stopu. Analitičari ocenjuju da je banka suočena sa nezavidnim zadatkom, da ne može da učini mnogo da spreči kratkoročan skok inflacije, ali da bi uprkos svemu mogla da poveća kamatnu stopu na 8,5 odsto.

Rusi sa zabrinutošću prate gubitak vrednosti rublje od početka godine, što je podstaklo inflaciju, dalje pojačanu embargom Moskve na većinu prehrambenih proizvoda iz zapadnih zemalja koje su joj uvele sankcije. Rusi pokušavaju da prebace štednju u devize, čime se dalje pogoršava situacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: