Norveška o gasu: Imate prijatelje

Norveška bi mogla da poveća isporuke gasa Evropskoj uniji ako snabdevanje bude ugroženo zbog ukrajinske krize, rekao je norveški ministar energetike Tord Lien.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 25.09.2014.

16:07

Default images

"Ako dođe do zategnute situacije, cene će verovatno porasti i (norveški) operateri radiće tako da podrže svoje prijatelje u Evropi povećanjem isporuka gasa", reako je Lien nakon sastanka s evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom.

Norveški ministar je, međutim, dodao da će biti samo blagog povećanja isporuka gasa, pošto su kapaciteti koji se koriste na svom maksimumu tokom zime, dok je leti drugačija situacija.

"Postoje ograničenja" na povećanje količine gasa koji Norveška može da isporuči EU, priznao je i Etinger, ali je istakao "iskrenu i otvorenu" saradnju dve strane u oblasti energetike.

Norveška je drugi po redu snabdevač EU gasom, nakon Rusije. Etinger sutra u Berlinu treba da učestvuje u nastavku pregovora Rusije i Ukrajine o gasu.

Ruski Gasprom je 16. juna obustavio isporuke gasa Ukrajini dok ne isplati deo duga, čiji je ukupan iznos 5,3 milijarde dolara. Ukrajina je glavna tranzitna zemlja za ruski gas ka EU, čiju trećinu energetskih potreba pokriva Rusija. Foto: Jean-Pierre Dalbéra/Flickr

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: