MMF: Veliki rizici najveća pretnja

Prekomerno preuzimanje rizika od strane investitora i geopolitičke nevolje predstavljaju novu pretnju po globalnu privredu, upozorava MMF.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 18.09.2014.

15:59

Default images

MMF ističe da je globalna privreda već suočena sa neujednačenim rastom i slabijim od očekivanim oporavkom.

U izveštaju za sastanak ministara finansija i guvernera centralnih banaka iz zemalja Grupe 20 (G20) MMF navodi da zbog problema u SAD, evrozoni, Kini, Japanu, Rusiji i Latinskoj Americi, rast svetske privrede neće dostići nivo od 3,6 odsto prognoziran u aprilu.

Prema procenama MMF-a, svetska privreda bi tokom 2015. trebalo da dobije na brzini, pošto su dugoročne kamatne stope na niskom nivou, a cene akcija na berzama rastu. Ipak, ovaj medjunarodni kreditor upozorava na opasnost od novih rizika koji mogu naštetiti globalnoj privredi, poput geopolitičkih tenzija i prekomernog preuzimanja rizika od strane investitora.

Kao druge rizike, MMF navodi nisku stopu inflacije, stalno usporavanje stopa privrednog rasta na Zapadu, niži rast u zemljama u razvoju i potencijalna kolebanja na finansijskim tržištima koja mogu uslediti kada američka centralna banka (Fed) počne sa podizanjem kamatne stope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

11 h

Podeli: