Cene nafte različite, čeka se Fed

Terminske cene nafte su danas različite, jer investitori iščekuju objavljivanje zapisnika sa julskog zasedanja američke centralne banke (Fed).

Svet

Izvor: B92

Sreda, 20.08.2014.

09:41

Default images

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u septembru poskupeo je na merkantilnoj berzi u Njujorku 34 centa, na 94,82 dolara.

Barel severnomorske nafte tipa "brent" za oktobarsku isporuku na tržištu u Londonu koštao je 101,53 dolara, odnosno 1,93 dolara manje nego na kraju jučerašnjeg poslovanja, izveštava Frans pres.

Prema rečima analitičara iz singapurske kompanije "CMC Markets", Dezmonda Čue, investitori su fokusirani na objavljivanje zapisnika sa sastanka Feda, od kojeg očekuju da će otkriti nešto novo u vezi sa pooštravanjem monetarne politike.

Trgovci, takođe, očekuju najnoviji izveštaj o zalihama u SAD, i prognoziraju pad u zalihama nafte od 900.000 barela u nedelji zaključno sa 15. avgustom. Što se tiče benzina, trgovci očekuju pad zaliha od 1,3 miliona barela, a naftnih derivata (lož ulja i dizela) za 700.000 barela.

Smanjenje zaliha u SAD obično ukazuje na snažnu tražnju u zemlji koja je najveći svetski potrošač nafte, podižući tako globalne cene tog energenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

11 h

Podeli: