Južni tok obara bugarsku vladu?

Projekat izgradnje gasovoda Južni tok mogao bi da obori bugarsku vladu, piše danas briselski sajt EurAktiv (www.euractiv.com).

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 05.06.2014.

15:06

Default images

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za novembar ili decembar danas je zatražio manji koalicioni partner u bugarskoj vladi, Pokret za prava i slobode (DPS), zbog toga što se protivi stavu vladajuće Sojalističke partije da nastavi izgradnju gasovoda Južni tok uprkos upozorenjima Evropske komisije.

Kako prenosi EurAktiv, lider Pokreta za prava i slobode, koji okuplja pretežno etničke Turke, Lutvi Mestan rekao je u parlamentu da Bugarska ne bi trebalo da čini ništa protiv Brisela, već da brani svoje nacionalne interese "u saradnji a ne u konfrontaciji" sa Evropom.

Odnosi Bugarske sa Evropskom komisijom pogoršali su se poslednjih meseci zbog gasovoda Južni tok. Bugarski premijer Plamen Orešarski krajem maja uveravao je predsednika EK Žoze Manuela Baroza da će Bugarska poštovati pravila EU, ali su vlasti u Sofiji poverile izgradnju bugarske deonice Južnog toka ruskom konzorcijumu Strojtransgas, piše EurAktiv.

Portal navodi da je većinski vlasnik Strojtransgasa s udelom od 63 odsto, Volga grupa čiji je vlasnik Genadij Timčenko, koga su SAD sredinom marta stavile na crnu listu zbog ukrajinske krize. Timčenko je, kako se trvdi, jedan od najbogatijih ljudi u Rusiji i blizak Vladimiru Putinu.

Prema pisanju EurAktiva, cena od 3,5 milijardi evra za deonicu Južnog toka kroz Bugarsku smatra se naduvanom "u Putinovom stilu", kao što je bilo i s troškovima izgradnje u Sočiju za Olimijadu.

Bugarski nedeljnik Kapital nedavno je objavio pismo evropskg komesara za unutrašnje tržište bugarskim vlastima u kojem se potvrđuju ranije objavljene informacije o brojnim manjkavostima sporazma ruske i buagrske vlade, dodaje se.

Evropska komisija je 3. juna zatražila od Bugarske da odloži početak izgradnje gasovoda Južni tok na svojoj teritoriji zbog kršenja propisa EU o energetskom tržištu. Evropska komisija je obrazložila da izgradnja Južnog toka u EU mora sačekati da se ugovori koje su članice EU sklopile o učešću u Južnom toku usaglase s propisima EU.

Jedna od važnih zamerki Brisela je i to što nije uvaženo načelo konkurencije i nema jasnog uvida u dodelu posla kompaniji za finansiranje i izgradnju tog gasovoda u Bugarskoj, a pravila EU prekršena su i time što ugovorom Bugarske s ruskim partnerom, prednost dobijaju bugarski i ruski izvođači radova, a da to nije objavljeno u bugarskom službenom listu.

EurAktiv navodi da se testom za opstanak bugarske vlade smatraju i rezultati nedavnih izbora za Evropski parlament na kojima je vladajuća Socijalistička partija bila na drugom mestu sa 18,5 odsto glasova. Najviše glasova osvojila je partija desnog centra Građani za demokratski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova, a DPS je bio treći sa 14,1 odsto.

"EK ne može da koči Južni tok"

Predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov izjavio je danas da Evropska komisija nema dovoljno ovlašćenja da bi mogla da zakoči izgradnju gasovoda Južni tok.

"Evropska komisija nema dovoljno ovlašćenja za to. Ali, stvar nije u tome. Ona za to nema osnova. Da bi imala osnova, morala bi da pokaže da su prekršena pravila", izjavio je Čižov Itar-Tasu.

On je kazao da ne zna detalje tendera o izgradnji gasovoda kroz Bugarsku, ali da je uveren da je sa pravne tačke gledišta sve ispravno. Čižov je rekao da je "Bugarska znala na šta ide, ulazeći u EU".

Evropska komisija je u ponedeljak saopštila da namerava da obustavi realizaciju Južnog toka u zemljama EU, pre svega u Bugarskoj. Međunarodni gasovod Južni tok, projekat koji je pokrenula ruska državna kompanija Gasprom da bi se u isporukama gasa za Evropu zaobišla Ukrajina, vredan je više od 16 milijardi evra, a planirano je da prve isporuke gasa budu krajem 2015. godine.

Plan je da se ruski gas cevima ispod Crnog mora i kopnom preko Bugarske, Srbije, Mađarske i Slovenije dovede do potrošača u jugoistočnoj i zapadnoj Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rublja suspendovana

Predsednik Italijansko-ruske trgovinske komore (IRTP) Ferdinando Pelaco saopštio je da se obustavlja sistem koji je omogućavao ruskim kompanijama da kupuju robe iz Italije za rublje.

15:33

29.4.2024.

1 d

Podeli: