Kubi niži rejting zbog Venecuele

Američki Mudis snizio je kreditni rejting Kube za jedan stepen, navodeći kao razlog preveliku zavisnost karipskog ostrva od jeftine nafte iz Venecuele.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 24.04.2014.

11:07

Default images

Mudis navodi i rizik od "nagle i burne" političke tranzicije kod kuće.

Tim potezom je rejting Kube snižen na ocenu "Caa2" sa "Caa1", odnosno još dublje u neinvesticioni nivo, uz stabilnu prognozu rejtinga, prenela je agencija Frans pres.

Prema ocenama Mudisa, prisutna je "velika neizvesnost" oko budućeg stanja kubanske političke ekonomije, nakon što je aktuelni predsednik Raul Kastro nedavno izjavio da će njegov sadašnji mandat biti i njegov poslednji.

"Kuba se u velikoj meri oslanja na Venecuelu zbog nafte, koju uvozi po povoljnim finansijskim uslovima zahvaljujući naftnoj organizaciji Petrokaribe koja okuplja karipske zemlje", navodi se u saopštenju Mudisa.

Dodaje se da s obzirom na sve veću makroekonomsku nestabilnost i povećane rizike od ekonomskog i finansijskog kolapsa Venecuele, budućnost te naftne organizacije je neizvesna, zbog čega bi Kuba mogla biti izložena oštrim prilagođavanjima u cenama uvoza energenata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: