Švajcarska: Minimalac 4.000 franaka

Švajcarska, koja je bila poznata po visokom životnom standardu, mogla bi zauzeti prvo mesto u svetu po visini minimalne plate.

Svet

Izvor: Index

Subota, 19.04.2014.

10:16

Default images

Švajcarski birači 18. maja izlaze na referendum na kojem će se glasati o minimalnoj plati od 22 švajcarska franka po satu, odnosno 4.000 franaka mesečno.

Švajcarska trenutno nema propisanu minimalnu platu, ali 90 odsto radnika već zarađuje više od 4.000 franaka mesečno.

Zagovornici uvođenja minimalne plate smatraju, da će ova mera pomoći potplaćenim radnicima, jer su i troškovi života u Švajcarskoj visoki.

Referendumi, ključni element švajcarskog političkog sistema, održavaju se četiri puta godišnje. Birači su često na strani poslodavaca, pa je tako 2012. odbijen predlog kojim bi radnici dobili šest nedelja plaćenog godišnjeg odmora.

Iako u Švajcarskoj posluju mnoge velike kompanije, poput Nestlea ili Novartisa, dve trećine radnika zaposleno je u malim i srednjim preduzećima.

Predlog za uvođenje minimalne plate naišao je na otpor poslodavaca. Alpura, udruženje švajcarskih servisa za čišćenje, protivi se ovom predlogu jer smatraju da će on smanjiti broj radnih mesta i pogoršati uslove rada. Njihovi radnici zarađuju između 18,50 i 26,50 švajcarskih franaka po satu.

Protiv su i velike kompanije poput Nestlea, Novartisa i Svoča, koje smatraju da bi uvođenje ovog minimalca moglo da nanese štetu privredi.

Prosečno domaćinstvo od dva člana za poreze, socijalno i zdravstveno osiguranje mesečno izdvaja 2.643 švajcarska franka. Na svakodnevne potrebe, odnosno hranu, stanarinu, odeću i prevoz odlazi 5.498 franaka.

Stopa nezaposlenosti prema kriterijumima Međunarodne organizacije rada, iznosila je 4,1 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

97 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: