SAD su gazda, nemojte se šaliti

Predsednik Svetske banke Robert Zelik kaže da je važno da kandidati SAD dobijaju vodeće pozicije u međunarodnim institucijama, ako svet želi podršku Vašingtona.

Svet

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

15:31

Default images

Nakon što je Zelik najavio da će u junu napustiti funkciju, neke zemlje u razvoju poželele su da okončaju vladavinu SAD na čelu međunarodne razvojne organizacije koja tim zemljama pruža kredite sa niskim kamatnim stopama.

Na čelu Svetske banke, koja ima 187 zemalja članica, od njenog osnivanja 1944. nalazi se Amerikanac, dok je za predsednika srodne organizacije, Međunarodnog monetarnog fonda, uver biran Evropljanin.

Iako je odbio da komentariše ko bi trebalo da ga nasledi, Zelik je naveo da se često brani od kritičara u SAD koji smatraju da Vašington treba da se distancira od globalnih institucija.

Nijedan Amerikanac nikada nije bio na čelu MMF-a, Ujedinjenih nacija, Svetske trgovinske organizacije ili neke regionalne razvojne banke, dodao je on.

“Smatram da, ako želite da SAD učestvuju u multilateralnim organizacijama, morate ponegde da imate Amerikance na vodećim pozicijama. Jer, ono sa čim ja imam problema je nagovaranje SAD da nastave da podržavaju neke od tih organizacija”, kazao je Zelik.

Američki predsednik Barak Obama je prošle nedelje imenovao sunarodnika Džima Jung Kima kao kandidata za mesto predsednika Svetske banke. Osim njega, kandidati su nigerijska ministarka finansija Ngozi Okonjo-Iveala i bivši minister finansija Kolumbije, Hose Antonio Okampo.

Odluka o izboru predsednika, koju će doneti 25-člani izvršni odbor banke, očekuje se sledećeg meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

2 h

Podeli: