Monsanto kriv za trovanje seljaka

Sud u Lionu presudio je da je gigant u oblasti biotehnologije, kompanija Monsanto, kriv za trovanje jednog francuskog poljoprivrednika hemijskim agensima.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.02.2012.

00:23

Default images

Tokom prvog sudskog procesa ovakve vrste u Francuskoj uzgajivač žitarica Pol Fransoa (47) rekao je da je nakon udisanja preparata ove kompanije protiv korova "laso" pretrpeo neurološke probleme, uključujući gubitak pamćenja, glavobolje i mucanje.

Fransoa krivi kompaniju da nije na etiketi proizvoda istakla odgovarajuće upozorenje.

"Ovo je istorijska odluka jer je prvi put jedan proizvođač pesticida proglašen krivim za trovanje", rekao je advokat Fransoa Laforž za Rojters.

Američka kompanija je razočarana ovakvom presudom i razmotriće da li da uloži žalbu.

Prethodni slučajevi u kojima su poljoprivrednici tužili proizvođače pesticida nisu rezultovali sličnim presudama jer nije mogla da se utvrdi jasna veza između bolesti i izloženosti pesticidima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: